Luister naar

Belastingdienst onder de loep om vermeende discriminatie

Nieuws
De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of de Belastingdienst zich schuldig maakt aan discriminatie.
redactie nd
maandag 20 mei 2019 om 08:01

Den Haag

Dat melden RTL Nieuws en het dagblad Trouw. De Belastingdienst zou ‘etnisch profileren’ bij het opsporen van fraude. De media beschikken over stukken waaruit blijkt dat de Belastingdienst zich al tegen de verdenking heeft verweerd, maar dat de Autoriteit Persoonsgegevens dat verweer ongeloofwaardig vindt.

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zou filteren op mensen met een tweede nationaliteit. Dat kwam aan het licht toen bij een kinderopvang in Almere ineens van de helft van de ouders op hetzelfde moment de toeslag werd ingetrokken. Het betrof allemaal ouders met een niet-Nederlandse achtergrond. De ‘Nederlanders’ bleven buiten schot.

Een gastouderbureau in Eindhoven merkte dat in 2014 alle toeslagen van de ouders werden stopgezet, zonder bewijs van fraude. In vrijwel alle gevallen, meldt RTL, ging het om ouders met een tweede nationaliteit. ‘Toeslagen werden stopgezet en in vrijwel alle gevallen ging het om ouders met een tweede nationaliteit. Honderden mensen kregen geen geld waar ze recht op hadden, of werden geconfronteerd met terugvorderingen.’

In de tweede zaak bleek dat de Belastingdienst in haar excelbestanden de tweede nationaliteit verwerkt. ‘Tot op de dag van vandaag hebben we geen duidelijkheid gekregen hoe dit mogelijk is’, zegt Eva González Pérez, een advocate die ouders bijstaat, tegen RTL.

De Belastingdienst ontkende aanvankelijk dat bij de bestrijding van fraude is geselecteerd op achtergrond van gastouders, gastouderbureaus of vraagouder. Maar na herhaalde vragen van RTL en Trouw ‘liet de Belastingdienst weten niet langer voor 100 procent uit te sluiten dat er dingen mis zijn gegaan: “Voor geen enkele organisatie is het mogelijk een absolute individuele garantie te geven. Dat geldt ook voor de onze.”’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.

CDA-Kamerlid Derk Boswijk: '‘Het concept van de weerbare samenleving kennen we vooral uit landen in Noord-Europa, zoals Zweden en Finland.'

CDA pleit voor opkomstplicht bij Defensie, maar 'stapsgewijs' en vanuit een groep vrijwilligers

Het CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit in het manifest ‘Bouwen aan een weerbare samenleving’ voor een opkomstplicht bij het leger, naast een maatschappelijke dienstplicht. Vrijwilligheid blijft ook hier vooralsnog de basis.

Het kunstwerk 'Stille Strijd' in Groningen staat voor het feit dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is voor jongeren onder de dertig jaar.

Ook Inspectie ziet dat het mis is op Zikos-afdelingen: 'Meer luisteren naar ervaringsdeskundigen in jeugdzorg'

De Zikos-afdelingen van de gesloten jeugdzorg, die onder vuur liggen door een ontluisterend rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, staan de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State: 'De rechtsstaat is geen afvinklijstje waarvan je kunt zeggen: nu is hij klaar.'

Raad van State denkt niet een 'dubbele pet' op te hebben: 'De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk'

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen.