Luister naar

‘Hogere rente studieschuld is in strijd met VN-verdrag’

Nieuws
De verhoging van de rente op studieschulden is in strijd met een verdrag van de Verenigde Naties dat Nederland getekend heeft. Studeren wordt duurder, zonder dat de kwaliteit van het hoger onderwijs verbetert.
redactie VK
maandag 20 mei 2019 om 08:33

Den Haag

Dat stellen het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een juridische inventarisatie. Op 4 juni stemt de Eerste Kamer over de renteverhoging die in het regeerakkoord is afgesproken. De studentenorganisaties roepen minister Ingrid van Engelshoven (D66) op het wetsvoorstel terug te trekken, zo niet dan overwegen ze juridische stappen.

De voorgenomen renteverhoging is al door de Tweede Kamer aangenomen, maar stuit op steeds meer weerstand. Op een partijcongres in maart namen D66-leden een motie aan waarin de Eerste Kamerfractie wordt opgeroepen tegen de die verhoging te stemmen. In de schriftelijke behandeling toonden de D66-senatoren zich ook al uitgesproken sceptisch over het wetsvoorstel.

GroenLinks is vorige week samen met studentenorganisaties een petitie begonnen om senatoren op te roepen tegen te stemmen. Studenten verzetten zich al langer tegen de maatregel omdat het de zoveelste versobering betekent. Eerder maakte de studiefinanciering plaats voor het leenstelsel. Ook daarvoor brokkelt de steun steeds verder af. Destijds ging de rente ook al omhoog.

Nu is de rente gebaseerd op de vijfjaarsrente. In het nieuwe wetsvoorstel wordt uitgegaan van de tienjaarsrente, die hoger ligt. Voor de gemiddelde oud-student betekent het een stijging van 12 euro per maand bij de terugbetaling. De maatregel moet de schatkist uiteindelijk jaarlijks 226 miljoen euro opleveren, volgens Van Engelshoven noodzakelijk voor de financiële houdbaarheid van het stelsel.

Het LSR en het ISO onderzochten hoe het wetsvoorstel zich verhoudt tot het VN-verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten dat Nederland geratificeerd heeft. Dat verdrag is bedoeld om de toegankelijkheid van het onderwijs te verhogen, zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink. ‘Uit het toetsingskader, de uitleg van het verdrag, blijkt dat maatregelen die studeren duurder maken geïnvesteerd moet worden in kwaliteit van onderwijs. Dat gebeurt niet bij de renteverhoging.’

kosteloos hoger onderwijs

De studenten hebben een punt, zegt zowel Roel Schutgens, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Radboud Universiteit, als Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit Tilburg. Schutgens: ‘Je hoeft geen jurist te zijn om te zien dat het verhogen van de kosten van hoger onderwijs op zeer gespannen voet staat, zo niet in strijd is, met deze bepaling. Die verplicht Nederland namelijk tot geleidelijke invoering van kosteloos hoger onderwijs.’

Maar de juristen hebben grote twijfels of een stap naar de rechter zin heeft. De VN-bepaling heeft juridisch effect tussen staten, maar niet jegens burgers, zegt Schutgens. Toch zal de regering zich moeten verantwoorden, meent Zoontjens. ‘Nederland is gebonden aan het verdrag, ook al kan die binding niet door de rechter worden getoetst.’

Een woordvoerder van Van Engelshoven laat in een reactie weten de lezing van het ISO en LSR niet te delen. ‘Op basis van het verdrag is er geen directe verplichting om de extra inkomsten te investeren in het onderwijs.’ D66-senator Alexander Rinnooy Kan noemt de opvatting van de studentenorganisaties ‘interessant’. Zijn fractie heeft nog geen standpunt ingenomen. ‘Wij hebben kritische vragen gesteld.’ De D66-senatoren hebben het regeerakkoord niet getekend. ‘Formeel is er geen commitment, maar we houden er wel rekening mee. Dat maakt het ingewikkeld.’

Als het wetsvoorstel op 4 juni wordt aangenomen, is dat op de valreep. Een week na de stemming, op 11 juni, wordt de nieuwe Eerste Kamer geïnstalleerd. De huidige coalitie heeft dan geen meerderheid meer en zou dan naar verwachting onvoldoende steun vinden voor de renteverhoging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.