Luister naar

‘Songfestival 2020 juist niet naar Amsterdam’

Nieuws
Het is niet logisch om het Eurovisie Songfestival in Amsterdam te houden. Het liedjesspektakel dreigt ­samen te vallen met de eerste ­Formule 1-race op Zandvoort.
Rien van den Berg Rien van den Berg
maandag 20 mei 2019 om 07:09
Feestelijk onthaal Duncan op Schiphol.
Feestelijk onthaal Duncan op Schiphol. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Dat liet NBTC Holland Marketing maandag weten. Een woordvoerster noemde Zwolle, Arnhem en Rotterdam als alternatieve locaties.

Doordat de Nederlandse inzending Duncan Laurence dit weekend het Eurovisie Songfestival won, mag Nederland dat evenement volgend jaar huisvesten. Tegelijkertijd met dat miljoenenevenement wordt echter de eerste Formule 1-race in Nederland sinds 35 jaar gehouden in Zandvoort. De naar verwachting 200.000 bezoekers zullen grotendeels via Amsterdam reizen en daar deels ook verblijven.

Volgens het toerismebureau is het uit promotioneel oogpunt een buitenkans om ook andere Nederlandse steden in het zonnetje te zetten. Dat is niet toevallig ook een van de kerndoelen van NBTC Holland Marketing.

Maastricht, Zwolle, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden en Utrecht staan te popelen. Maastricht ziet zichzelf als ‘meest Europese stad van Nederland’, maar volgens de burgemeester van Leeuwarden en de commissaris van de Koning in Fryslân is Leeuwarden logischer, omdat de Friese hoofdstad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was. ‘De provincie Fryslân en hoofdstad Leeuwarden zijn vorig jaar uitstekend in staat gebleken unieke en grote evenementen te organiseren en te faciliteren.’

De Israëlische premier Netanyahu nam in zijn persconferentie na afloop van het Songfestival nog voetstoots aan dat Amsterdam de organiserende stad zou worden. Hij feliciteerde premier Mark Rutte, en sloot af met: ‘Volgend jaar in Amsterdam.’

voorwaarden

De organiserende stad moet aan twee kernvoorwaarden voldoen: ze moet beschikken over een evenementenhal die groot genoeg is om alle kleed­kamers, wisselende decors en ­bijvoorbeeld ook veertienhonderd ­internationale journalisten te huisvesten. En ze zal waarschijnlijk in de buidel moeten tasten om het evenement binnen te halen. De omroepen NPO, AVROTROS en NOS, die de uitzending zullen verzorgen, zien de ‘bidboeken’ tegemoet. De drie omroepen melden in een persbericht dat het evenement ‘een visitekaartje van ­Nederlandse creativiteit en media-innovatie’ moet worden.

NPO-baas Shula Rijxman schatte zondagavond dat er 25 tot 30 miljoen euro nodig is voor de realisatie van het ‘Nederlandse songfestival’, maar inmiddels laat de NPO weten dat ze geen uitspraken kan doen over de kosten. De afgelopen jaren lagen die in de organiserende landen tussen de vijftien (Stockholm, Zweden) en de zestig miljoen euro.

Premier Rutte liet al gelijk na de overwinning van Duncan Laurence, weten dat de NPO niet op extra geld uit Den Haag hoeft te rekenen. Rijxman verwacht echter geen problemen: ‘Het Songfestival is een van de beste promoties voor Nederland.’

De eerste vijf miljoen hoeft Rijxman niet te zoeken: die krijgt ze van het Europese omroepenverbond Eurovisie. De rest zal ze moeten ophoesten of bij elkaar moeten zoeken. Economen en marketingdeskundigen zijn verdeeld over de vraag wat het organiseren van zo’n groot evenement een land of stad per saldo oplevert. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampt met forse keldering leerlingenaantallen na nieuwe doorstroomtoets

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.