© BELGA

Nog vier knopen door te hakken: laatste ministerraad bekijkt vooral dossiers van Schauvliege

De Vlaamse regering begint aan haar laatste ministerraad. Officieel hebben ze ook na de zomer nog mogelijkheden, maar met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur weet elke minister: vandaag is het van moetens. Een slordige 150 dossiers moeten de revue passeren. De heetste hangijzers komen bijna allemaal van minister van Milieu en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Voor haar is het erop of erover.

Arnout Gyssels

DE BETONSTOP

Het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen moet ervoor zorgen dat tegen 2040 geen nieuwe verkavelingen meer worden aangesneden. Vandaag bouwen we per dag zes hectare open ruimte vol. De Vlaamse regering legde de krijtlijnen voor de betonstop twee jaar geleden vast, nu gaat het over de concrete invulling. Hoe moet dat in zijn werk gaan? Hoe vergoed je mensen die niet meer kunnen bouwen op hun lap grond, omdat die in waardevol natuurgebied ligt?

Wat is het probleem?

De discussie zit vooral in de vergoeding. Bouwgrond afnemen zonder eigenaars te vergoeden, kan niet. Vandaag kun je 80% van de geïndexeerde aankoopwaarde terugvorderen via de rechtbank. In het plan van Vlaams minister Joke Schauvliege krijg je automatisch 100% terug van de reële verkoopprijs. Een dure aangelegenheid, maar studies wijzen uit dat niets doen duurder zal uitvallen. Open Vld voelt weinig animo om te raken aan het eigendomsrecht, CD&V en N-VA zitten ruwweg op dezelfde lijn. “Dit moet de erfenis van deze regering worden”, zegt een hooggeplaatste bron. “We willen zo veel mogelijk vastleggen. Misschien lukt niet alles, maar dan kan een volgende regering de knop niet terugdraaien.”

HET VERPAKKINGSPLAN

Schauvliege heeft een verpakkingsplan klaar om de hoeveelheid zwerfvuil en afval drastisch terug te dringen. De producenten zullen moeten opdraaien voor alle verpakking die ze produceren. Schauvliege wil zwaardere boetes voor zwerfvuil, een verbod op plastic zakje én statiegeld op blikjes en petflessen.

Wat is het probleem?

CD&V heeft zich geprofileerd op het statiegeld op blikjes en petflessen, maar de sector, N-VA en Open Vld lusten dat plan niet. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft de sector aangesproken om met tegenvoorstellen te komen. Die belooft 95% van de drankverpakkingen zelf te recycleren.

Voor CD&V blijft het verpakkingsplan zonder statiegeld een lege doos. Schauvliege heeft het dan ook niet op de agenda gezet. “Dan bespreken we het wel in september.” Een politiek manoeuvre volgens de rest. Want dan kun je de gemeenteraadsverkiezingen praktisch ruiken. Zo wordt de strijd tegen zwerfvuil zeker een politiek thema.

HET ENERGIE- EN KLIMAATPLAN

Een dossier van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en eentje van Schauvliege. Van Europa moet tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35% naar beneden en het aandeel van hernieuwbare energie met 27% omhoog. Tommelein moet zorgen dat de energieproductie groener wordt, de dalende uitstoot neemt Schauvliege voor haar rekening.

Wat is het probleem?

Net als in de meeste energiedossiers vreest N-VA dat Tommeleins plannen te optimistisch zijn. Ze willen nagaan of alle cijfers kloppen en vermijden dat de Vlaming grote bedragen moet ophoesten. Aangezien Europa kijkt naar België als geheel, zijn te ambitieuze plannen geen goed idee. Dan zou alleen Vlaanderen betalen en zitten Wallonië en Brussel in de zetel. Tommelein maakt zich weinig zorgen: “We moeten ambitieus durven zijn.”

DE ‘NIEUWE’ BOSKAART

De vervanger van de boskaart moet waardevolle bossen beschermen als die op industrie- of bouwgrond liggen. Een set van criteria moet bepalen of de natuur waardevol genoeg is om te bewaren. Geen gemakkelijk dossier, want net als bij de betonstop moet je morrelen aan de eigendom van mensen.

Wat is het probleem?

Het probleem ligt vooral in het moeilijke parcours van het dossier van Schauvliege. De eerste poging, de boskaart, was een ramp. Die baseerde zich op luchtfoto’s en een kaart, maar zat boordevol fouten. Volgens sommige ramingen zouden meer dan tienduizend mensen hun bouwgrond kwijtspelen, soms omdat er enkele bomen stonden.

Bourgeois verwees de boskaart persoonlijk naar de prullenmand en Schauvliege moest terug naar af. Op haar kabinet verwachten ze dat de vervanger wel goedgekeurd zal worden.