De vakgroep geschiedenis die het jubileumboek 75 jaar Vita et Pax-college zorgvuldig samenstelde: Johan Steynen, An Van De Meirssche,Delphine Broes, Marleen Beernaert en Christophe Petit.© JAA

75 jaar Vita et Pax-college: “Op zoek gegaan naar DNA van onze school”

Schoten -

Hoe vat je 75 jaar Vita et Pax in godsnaam samen? Gelukkig beschikt het eerbiedwaardige college in Schotenhof dat ieder jaar weer zoveel knappe koppen aflevert ook over een korps straffe geschiedenisleerkrachten. Die hebben dat varkentje gewassen in de stijl van het huis: grondig, educatief en met een originele invalshoek.

Jan Auman

“We zijn op zoek gegaan naar het DNA, de ziel van onze school”, vertelt Marleen Beernaert. De nestrix van het kwintet historici dat de redactie verzorgde van Impressies: 75 jaar Vita et Pax, in vrijheid en verantwoordelijkheid.

“We zijn op zoek gegaan naar het DNA, de ziel van onze school”

Marleen Beernaert

Geschiedenisleerkracht

De andere leerkrachten die mee hun schouders onder dit project hebben gezet zijn Delphine Broes, Christophe Petit, Johan Steynen en An Van De Meirssche. Ze tonen me trots het boek dat officieel werd voorgesteld. Zowat de volledige oplage van vijfhonderd exemplaren werd al in voorverkoop gereserveerd.

Een oud uniformvoorschift.© RR

Interviews

Vijfenzeventig jaar samenvatten in slechts honderdtwintig pagina’s lijkt een onmogelijke opdracht. “Eerder dan een strikt historisch overzicht te maken, hebben we er dan ook voor gekozen om impressies uit het schoolleven te tonen”, aldus Beernaert.

“De thema’s hebben we geselecteerd na analyse van de interviews, die onze leerlingen zelf hebben afgenomen. Niet door zomaar lukraak wat vragen te stellen. Hun aanpak was doordacht en gebeurde met het einddoel in het achterhoofd: achterhalen waar het in het Vita et Pax-college écht om draait. Ook het maken van dit boek hebben we geïntegreerd in ons educatief project. Ook de huidige generatie leerlingen heeft er heel wat van opgestoken.”

“De thema’s hebben we geselecteerd na analyse van de interviews, die onze leerlingen zelf hebben afgenomen. Niet door zomaar lukraak wat vragen te stellen”

Marleen Beernaert

Geschiedenisleerkracht

Benedictijnse inspiratie, Montessori, Huma(a)niora, stijl en soberheid, vrijheid en verantwoordelijkheid, groene school, respect, dialoog en tot slot feest. Oud-leerlingen van Vita et Pax zullen zich vast herkennen in de hoofdstukken. Leuk zijn de oude foto’s en de richtlijnen voor het blauwe uniform, al is dat in de loop der jaren zelfs in het Vita et Pax-college wel wat geëvolueerd. Elke bijdrage kreeg een bijpassende Griekse of Latijnse tekst. “We zijn tenslotte een klassieke humaniora”, knipoogt Delphine Broes.

Lesgeven – inclusief de sportlessen – gebeurt in het Vita et Pax-college in een idyllische, Engels aandoende omgeving.© JAA

Archieven

Niet alleen minister Van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en andere bekende ‘producten’ van Vita et Pax werden aan de tand gevoeld over hun ervaringen met de Benedictinessen en hun onderwijsmissie.

“We zijn ook in de weinig geordende archieven gedoken”, vult Johan Steynen aan. “Om daar wijs uit te geraken, lieten we ons bijstaan door specialisten van het Documentatie –en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en samenleving van KULeuven en Erfgoed Voorkempen. Samen met de leerlingen hebben we vele uren gewerkt aan vergeten documenten vanop de onderste planken van kasten of uit oude dozen werden opgediept. Een titanenwerk, maar er ligt nu wel iets waar onze opvolgers in Vita et Pax op verder kunnen werken.”

Het redactieteam: de verenigde geschiedenisleerkrachten.© JAA

Fotografisch geheugen

De auteurs kozen tot slot voor een insteek die hun missie ook artistiek waardevol maakt. An Van De Meirssche: “Leerlingen uit het tweede en zesde jaar en enkele collega’s kregen een getekende plattegrond van de school waarop ze hun beleving van deze school beeldend kwijt konden. Ze mochten tekenen, schilderen, kleven, schrijven,… We hebben die ‘footprints’ her en der in het boek opgenomen.”

Natuurlijk werden ook enkele van de zusters benedictinessen aan de tand gevoeld tijdens de research voor het boek. Pionier zuster Lucia is al lang overleden, maar er wonen in het bij de school horende klooster vandaag nog altijd acht zusters, die het wel en wee in ‘hun’ college nog altijd van dichtbij volgen.

‘Impressies: 75 jaar Vita et Pax, in vrijheid en verantwoordelijkheid’, telt ruim 120 bladzijden, werd uitgegeven door Universitas Digital Printing en kost 35,5 euro. Website over boek 75 jaar Vita et Pax-college

Het boek is van de persen geroeld, maar wordt pas zaterdag 4 mei offiiceel voorgesteld.© RR

De volledige schoolpopulatie anno 2024.© RR

Het hedendaagse vlotte uniform dat leerlingen van Vita et Pax behorne te dragen.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners