Videospeler inladen...

Bourgeois I snoeide en groeide, maar liet ook enkele steken vallen

De regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is de eerste Vlaamse regering met een Vlaams-nationalist aan het hoofd. In vergelijking met het federale niveau verliep de formatie in 2014 relatief vlot. Bourgeois I kreeg de begroting op orde, profileerde zich vervolgens als investeringsregering, maar bleef in gebreke over klimaatbeleid, armoedebestrijding en de wachtlijsten in de zorg. Desondanks hakte ze ook enkele belangrijke knopen door.

"Snoeien om te groeien" luidt het devies van Geert Bourgeois na zijn aantreden als Vlaams minister-president. Hoewel de eerste Vlaams-nationalist aan het stuur in Vlaanderen misschien wel wat in het imago van saaie boekhouder blijft steken, slaagt zijn regering er wel in enkele belangrijke hervormingen door te voeren. Maar er zijn ook enkele minpunten.

Het dossier is te gepersonaliseerd geraakt

Voormalig Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open VLD) in 2016

Aanvankelijk lijkt het erop dat N-VA en CD&V alleen gaan besturen, maar in extremis weet Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten haar partijkarretje aan de nieuwe Vlaamse formatie te hangen. Die "inbraak" kan omdat Open VLD nodig is voor de federale regeringsvorming. Net als Hilde Crevits (CD&V) kan Annemie Turtelboom (Open VLD) zich op het schild van het viceminister-presidentschap hijsen. 

Als minister van Begroting, Financiën en Energie moet Turtelboom Vlaanderen weer financieel gezond zien te krijgen. Een van de instrumenten daartoe is de Vlaamse Heffing Energieafname, die de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten moet wegwerken. Maar dat pakt verkeerd uit, want de naam van de minister raakt onlosmakelijk verbonden aan de vermaledijde "Turteltaks". Dodelijk is dat voor een liberale minister.

"Het dossier is te gepersonaliseerd geraakt", besluit Turtelboom in 2016. Ze stapt op als Vlaams minister en wordt opgevolgd door haar partijgenoot Bart Tommelein.

We zullen de facturen voor de mensen en de bedrijven laag houden

Voormalig Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD)

Tommelein komt op de proppen met een heffing die veel lager ligt dan de Turteltaks. "Tita Tommelein!", reageert Björn Rzoska (Groen), maar Tommelein zegt dat hij niet tovert en maakt zich sterk dat de rekening zal kloppen. De nieuwe minister weet zich als geen ander in de markt te zetten als daadkrachtig bestuurder die financiële tekorten wegwerkt en de erfbelasting verlaagt.

Ik dacht wel eens: verdorie, waarom is dat nodig?

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Op haar onderwijsdepartement heeft de christendemocratische viceminister-president Hilde Crevits ook heel wat katten te geselen. Ze krijgt de langverwachte hervorming van het secundair onderwijs erdoor, maar moet toegeven dat het M-decreet, dat zo veel mogelijk kinderen met een beperking in het gewoon onderwijs wil inpassen, niet werkt zoals het hoort.

Met haar inschrijvingsdecreet weet Crevits ook een eind te maken aan het fenomeen van de kamperende ouders voor de schoolpoort, ondanks tegenkanting van de N-VA. Maar met rustige vastheid timmert ze voort en groeit ze uit tot de leading lady van CD&V.

Crevits krijgt het geregeld aan de stok met haar N-VA-coalitiepartner, die haar meer dan eens afvalt in het parlement. "Ik dacht wel eens: verdorie, waarom is dat nodig? Gelukkig heeft dat de werking van de regering nooit geblokkeerd", zegt ze daarover. Onlangs kreeg ze ook te horen dat de N-VA onderwijs claimt voor de volgende legislatuur, maar ze weet haar cool te bewaren. 

Ik ga de kinderarmoede in Vlaanderen halveren

Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA)

Liesbeth Homans (N-VA) is de "leading lady" voor haar partij, heeft een flink takenpakket, maar maakt geen verpletterende indruk. "Ik ga de kinderarmoede in Vlaanderen halveren", zegt ze, en ze mag er ook op worden afgerekend. Vijf jaar later moet de N-VA erkennen dat de strijd tegen kinderarmoede nauwelijks resultaat heeft opgeleverd.

Ook als minister van Gelijke Kansen oogst Homans kritiek. Als het over het bestrijden van polarisering door extreemrechts gaat, koppelt ze daar bijvoorbeeld meteen de Turkse Grijze Wolven aan. "We mogen niet de fout maken om als er een probleem aan de rechterzijde opduikt te zeggen: dat is waar, maar laten we vooral over de andere kant spreken", wijst fractieleider Bart Somers (Open VLD) haar terecht in het Vlaams Parlement.

Ik heb mij inderdaad in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver

Voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V)

Het milieubeleid van de regering-Bourgeois is niet echt een succes. Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) krijgt een aantal gevoelige dossiers op haar bord - klimaat, de betonstop en de boskaart -  maar ze overtuigt niet. Haar boskaart blijkt veel fouten te bevatten en wordt weer ingetrokken, de betonstop blijft uit en haar klimaatbeleid is weinig ambitieus.

Na een "complotspeech" over de klimaatspijbelaars eindigt haar carrière als minister in een tranendal. "Ik heb mij inderdaad in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver en ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen", snikt ze.

Ik zie geen politiek draagvlak, ook niet bij de bevolking

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) kan pronken met de nieuwe Vlaamse kinderbijslag, maar is de hele legislatuur blijven worstelen met de wachtlijsten in de zorgsector. Zijn collega van Mobiliteit, Openbare Werken, Toerisme, Vlaamse Rand en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) haalt geregeld de media als hij ergens een "schup in de grond" steekt, maar ontgoochelt als hij het rekeningrijden op de lange baan schuift omdat hij geen politiek draagvlak ziet.

Minister van Werk, Economie en Sport Philippe Muyters (N-VA) rijdt geen opvallende rit in Bourgeois I, maar weet wel meer Vlamingen aan de slag te krijgen. Ook zijn collega van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD) staat niet vaak in de schijnwerpers.

Volgende Vlaamse regering moet nog meer investeren

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA)

De regering-Bourgeois I slaagt uiteindelijk in haar opzet: dankzij een begroting in evenwicht kan ze investeren in openbare werken, mobiliteit, onderzoek en ontwikkeling. Is het genoeg? Allicht niet, want Bourgeois vindt dat de volgende Vlaamse regering nog meer moet investeren. Die regering zal hij zelf niet meer leiden, want het Europees Parlement wenkt. 

Bekijk hier het overzicht van de regering Bourgeois I in video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen