© HBvL

Man uit Tervant komt oog in oog te staan met wolf

Wolf Naya lijkt zich ook in de drukkere woonwijken van Beringen te bewegen. Bruno Vaes uit Tervant denkt de wolf zondagochtend aan zijn huis aan de Beverlosesteenweg gespot te hebben. “Even was het adem inhouden en kijken. En toen snel een foto maken”, vertelt de Beringenaar. De foto is intussen naar Natuurpunt gestuurd. “Het is goed mogelijk dat die meneer de wolf inderdaad heeft gezien,” zegt Jos Ramaekers, directeur van Natuurpunt Limburg.

Mireille MAES

Zondagochtend geloofde Bruno Vaes even zijn eigen ogen niet. De man stopte rond 7 uur ’s ochtends aan zijn huis op de hoek van de Beverlosesteenweg en de Processiestraat toen hij verrast werd door een dier wat volgens hem wel heel erg op een wolf lijk. “Toen ik de autodeur wilde openen, zag ik een vaag silhouet voor de auto doorlopen. Eerst wilde ik uitstappen, tot ik een duidelijker beeld kreeg van het silhouet. Een groot lichtgrijs dier met een spitse snuit op ongeveer 10 meter achter de gebouwen hier. De wolf. Daar ben ik echt van overtuigd.”

En Vaes kon de wolf nog van dichterbij bekijken. “Zij maakte rechtsomkeer en kwam terug richting auto gelopen. Toen zij voorbij was, stapte ik uit en wandelde achter haar aan. Op geen enkel moment ging ze sneller stappen. Ze had mij in ’t oog, keek al eens om toen ze richting de voetbalterreinen wandelde. Fantastisch, zo’n ervaring. Gelukkige heb ik een foto kunnen maken. Alleen het was toen nog donker en veel is er niet op te zien.”

Albertkanaal

De foto is intussen naar Natuurpunt gestuurd. Specialisten gaan daar bekijken of het inderdaad om een wolf gaat. “Er zijn al meer van die Duitse wolven in drukkere gebieden gesignaleerd. Ze lijken soms minder schrik van mensen te hebben. Het kan dus zijn dat die meneer inderdaad de wolf heeft gezien,” zegt Jos Ramaekers, directeur van Natuurpunt Limburg.

De laatste signalen van Naya werden eind vorige week in de Vallei van de Zwarte Beek in Koersel opgevangen. De afstand Koersel-Tervant is voor Naya geen probleem. “Het is een dikke vijf kilometer van Koersel Kappelleke tot hier. Makkelijk overbrugbaar voor een wolf. Een ook de brug over het Albertkantaal ligt hier vlakbij. Via die weg kan zij het water zijn over geraakt. Het lijkt allemaal heel logisch.”

100% zekerheid dat het effectief over Naya gaat, is er niet. “Maar het zou inderdaad kunnen. We weten van die Duitse wolven dat ze zich wel eens in drukker bevolkte gebieden wagen. Wij gaan de foto door onze specialisten laten analyseren en proberen zo wat wijzer te worden. En bij de volgende gegevens die ons vanuit Duitsland worden bezorgd, kunnen we ook zien of Naya echt in Tevant heeft rondgelopen,” besluit Jos Ramaekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer