overname

‘Socialistisch’ Multipharma koopt apotheken van CM

© anp/Peter Hilz

De apothekengroep Multipharma, verbonden met de socialistische beweging, versterkt met de 88 apotheken van Goed (CM) zijn positie als grootste keten van het land.

Wim Winckelmans

Goed, de tak van het christelijk ziekenfonds (CM) waarin de apotheken, hoorcentra en thuiszorgwinkels waren ondergebracht, zat al enige tijd in moeilijke papieren. De voorbije jaren werd voor tientallen miljoenen euro’s verlies gemaakt, onder meer als gevolg van de coronacrisis, de inflatie en de concurrentie met online-verkoop. Driehonderd banen kwamen op de helling te staan.

Intussen verkocht de zorgretailer al de hoorcentra, een onderdeel dat wel winst maakte, aan een Deense groep. En nu volgen ook de 88 apotheken, in 2023 goed voor een positief operationeel resultaat van 3,3 miljoen euro op een omzet van 169 miljoen euro. De groep Multipharma, verbonden aan de socialistische beweging, heeft de overname maandagavond aangekondigd, uitgerekend net voor de Dag van de Arbeid. Multipharma was niet de enige kandidaat-overnemer. Ook de Colruyt Group, die een online apotheek in bezit heeft, was naar verluidt kandidaat.

Thuiszorg

De afdeling IMV (individuele medicatievoorbereiding), die in opdracht van onder meer woonzorgcentra individuele doseringen van geneesmiddelen aan bewoners voorbereidt, blijft bij Goed, wegens “de samenhang met andere activiteiten van Goed aan dezelfde klanten”.

De keten wil zich nu toeleggen op de uitbouw van zijn thuiszorgaanbod in 36 thuiszorgwinkels: het verhuren, verkopen en verstrekken van allerlei hulpmiddelen zoals rolstoelen en ziekenhuisbedden. “In die markt is Goed vandaag marktleider, en die positie wil het versterken”, klinkt het.

Multipharma versterkt dan weer zijn positie als grootste apotheekketen van het land. Het heeft vandaag al 243 apotheken en 1.800 medewerkers, vooral in Wallonië en Brussel. Met de 88 apotheken van Goed versterkt het nu ook zijn positie in Vlaanderen. “Voor de 436 medewerkers en de klanten verandert er niets”, verzekert het bedrijf. “De 436 medewerkers van de Goed-apotheken en de apotheekgroothandel blijven ook na de overname aan de slag.”

Coöperaties

De twee ketens kennen elkaar al lang. Beide zijn ze coöperatieven, de ene ontstaan uit de socialistische beweging, de andere uit de christelijke. “Multipharma is voor ons een logische overnemer. We waren al twee coöperatieve apotheekgroepen die dezelfde waarden en aanpak deelden”, zegt Jan Kuyps, ceo van Goed. Multipharma ziet het coöperatieve model als “de beste garantie om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te verzekeren”, zegt ceo Geert Reyniers.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de Mededingingsautoriteit. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt.