Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Nieuws
Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.
anp
zondag 28 april 2024 om 11:10
Afbeelding
beeld anp

Zo’n negentig demonstranten werden na hun aanhouding naar een andere locatie gebracht en daar direct weer vrijgelaten. Veertig mensen werden verdacht van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de snelweg, en moesten langer blijven. Zaterdagavond laat konden ook zij weer vertrekken. Het Openbaar Ministerie gaat de zaak verder afhandelen, aldus de woordvoerder.

De demonstranten konden op Koningsdag kort na 12.00 uur de snelweg op lopen, nadat acht voertuigen op twee locaties de A10 blokkeerden. Volgens de politie gebeurde dit ‘op levensgevaarlijke wijze’, waardoor het verkeer stil kwam te staan. De demonstratie was niet toegestaan en de politie maakte snel de weg weer vrij. De auto’s die de actievoerders gebruikten voor de demonstratie zijn in beslag genomen.

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. Een XR-woordvoerder noemde de actie na afloop ‘geweldig geslaagd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

OM ziet daling van moord- en doodslagzaken

Het aantal moord- en doodslagzaken, inclusief pogingen daartoe, nam vorig jaar met 10 procent af. Dit meldt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag over 2023. Het aantal bedreigingen daalde met 9 procent, mishandelingen met 4 procent.

Afbeelding

Leiden Marathon evalueert na afgelasting om warmte

De organisatie van de marathon in Leiden gaat uitgebreid evalueren, nadat onderdelen van de loop zondag moesten worden afgelast of stilgelegd omdat veel deelnemers onwel werden door de warmte.

Afbeelding

Extra controle bij ingang Haagse Hogeschool om protesten

Mensen die de Haagse Hogeschool willen bezoeken, moeten maandag bij de ingang een studentenpas laten zien. De hbo-instelling zegt die maatregel te nemen 'omdat er berichten zijn doorgesijpeld dat er maandag mogelijk een solidariteitsactie plaatsvindt na de protesten in Utrecht..

Afbeelding

IT-koepel: Duitsland kampt met veel meer Russische cyberaanvallen

Duitsland heeft het afgelopen jaar veel meer last gehad van cyberaanvallen uit Rusland en China, meldt Bitkom, de koepelorganisatie van de Duitse IT-sector. De aanvallen zorgen volgens Bitkom jaarlijks voor 148 miljard euro aan schade.

Afbeelding

Oprichter beleggingsfonds Archegos mogelijk jarenlang cel in

De oprichter van het Amerikaanse investeringsfonds Archegos dat miljardenverliezen in de financiële sector veroorzaakte, moet mogelijk jarenlang de cel in. Het fonds van de omstreden zakenman deed risicovolle beleggingen en viel uiteindelijk om.

Afbeelding

Nederlaag voor AfD: partij blijft verdacht van extremisme

De Duitse autoriteiten mogen de politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) blijven behandelen als een vermeend extremistische groepering.