Direct naar artikelinhoud
Online toolDe oorzaak

Waar liggen de stille oases en lawaaierige plekken in Antwerpen, Gent en Leuven? Ontdek het nu live

Antwerpen.Beeld Tim Dirven

Wil je weten hoe luid jouw stad of straat is? Vanaf 2 mei kan iedereen op de digitale kaart ‘live’ volgen hoe luid het is in Antwerpen, Gent en Leuven. Bij honderden inwoners meten ‘slimme’ geluidssensoren vanop de vensterbank in detail het omgevingsgeluid.

Met De Oorzaak, het grootschalige onderzoeksproject naar omgevingsgeluid van De Morgen, Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, brengen we gedetailleerd in kaart welke geluiden we dagelijks horen, welke het luidst klinken, hoe we ze subjectief ervaren en wat ze doen met onze gezondheid.

Via het dashboard kun je een sensor in jouw buurt zoeken, op adres of door jouw locatie te laten uitlezen. Zo zie je live hoe luid de omgeving van een sensor is (in decibels) en vind je een dag- plus nachtgemiddelde. Per uur kun je ook de uitschieters zien. Een heldere kleurencode, van lichtgroen tot donkerrood, toont in een heldere oogopslag hoe problematisch het geluidsniveau is.

Benieuwd naar de bron van het geluid? Binnen afzienbare tijd, als de sensoren voldoende getraind zijn om de verschillende geluiden te onderscheiden, zal je op het tabje ‘Geluidsbron’ kunnen klikken en zo kunnen nagaan in hoeverre (lucht)verkeer, trein-tram, stemmen, machines of vogels verantwoordelijk zijn.