zaterdag 16 februari 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Open Vld wil dat Vlaamse openbare diensten verplicht worden om bij stakingen een minimale dienstverlening te voorzien, zoals dat bij de NMBS al het geval is. put

Politiek

Open Vld wil minimumdienst bij Vlaamse openbare diensten

Open Vld wil minimale dienstverlening opnemen in volgende regeerakkoord

BrusselVlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) en enkele partijgenoten hebben een conceptnota ingediend die Vlaamse openbare diensten verplicht om bij stakingen een minimale dienstverlening te voorzien. “Zelfs bij de hypergesyndiveerde NMBS is dit al anderhalf jaar de regel”, zegt Keulen. “Als Open Vld vanaf 26 mei wordt uitgenodigd aan de onderhandelingstafel voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering, zullen we dit dossier op tafel leggen.”

Yves LAMBRIX

Volgens Keulen situeert zijn conceptnota zich volledig binnen de (Europese) wettelijke kaders om het stakingsrecht te vrijwaren, maar creëert ze een mogelijkheid om binnen bepaalde overheidsdiensten een minimale dienstverlening te voorzien. In enkele Europese landen zoals Duitsland, Italië of Spanje bestaat al een minimale dienstverlening voor een aantal essentiële overheidsdiensten. Maar momenteel is dit in Vlaanderen decretaal nog niet mogelijk.

“De stakingen van de afgelopen tijd hebben ons twee zaken geleerd: de werkwilligen willen graag werken en de burgers zijn het beu om op regelmatige tijdstippen essentiële dienstverlening te ontberen”, zegt Keulen. “Het is zeker niet de bedoeling om stakingen onmogelijk te maken of het stakingsrecht in te perken. Ik wil wel de belangrijke dienstverlening tijdens stakingen vrijwaren. Als Vlaamse overheid zijn we dat aan de samenleving, de belastingbetalers en de burgers verplicht.”

Omzendbrief

Voor zijn conceptnota baseert Keulen zich op een omzendbrief van 21 maart 2005 van toenmalig Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) met richtlijnen over een minimale dienstverlening. Die kwam er na de stakingen eerder die maand. De omzendbrief bepaalt onder meer dat werkwilligen niet mogen worden tegengehouden. “Maar die omzendbrief schiet in de praktijk te kort”, zegt Keulen. “Tijdens stakingen worden regelmatig toegangsdeuren van overheidsinstanties met kettingen of door stakingspiketten geblokkeerd waardoor werkwillige ambtenaren verhinderd worden om te werken. Bovendien is een omzendbrief geen rechtsvorm waarmee beperkingen aan het stakingsrecht kunnen worden aangebracht of waarmee sancties aan overtreders kunnen worden opgelegd.”

Marino Keulen. PhN

Spoorwegen

In ons land kennen de spoorwegen sinds 29 november 2017 een wet op de continuïteit van de dienstverlening waarbij door een eenvoudige procedure de werkwilligen de prioritaire lijnen bedienen en dit bewijst zijn nut tijdens stakingen. “Door de werkwillige werknemers in te zetten op de belangrijke verbindingen tijdens de spitsuren slagen heel wat mensen erin om tijdens stakingen toch op hun werk te geraken”, zegt Keulen. “Als dit bij de hypergesyndiceerde NMBS kan, moet dit voor de Vlaamse overheidsdiensten ook kunnen.”

In zijn nota heeft Keulen een niet-limitatieve lijst opgenomen van mogelijke Vlaamse openbare diensten waar een dergelijke procedure zou kunnen gelden:

  • Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (bij stormweer)
  • Agentschap voor Natuur en Bos (bij stormweer en voor brandbestrijding)
  • Agentschap Wegen en Verkeer (voor tunnels en strooidienst)
  • Aquafin (voor waterzuivering en riolering)
  • Loodswezen (voor veilige doorgang van de scheepvaart)
  • De Vlaamse Waterweg nv (voor bediening van sluizen en beweegbare bruggen)
  • De Watergroep (voor de distributie van drinkwater)
  • Gesloten instellingen voor jongeren (voor toezicht op de detentie)
  • Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen (voor toezicht op afdelingen)
  • Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht (voor volgen van personen onder elektronisch toezicht)
  • De Lijn (voor bediening van prioritaire lijnen)

Eenvoudige procedure

De procedure zelf is volgens Marino Keulen vrij eenvoudig. “Van zodra een erkende vakbond een stakingsaanvraag indient, wordt er overleg gestart met een verzoeningsprocedure. Wanneer die niets uithaalt krijgen de personeelsleden enkele dagen de tijd om aan te geven of ze deelnemen aan de staking. Op basis van het werkwillige personeel kan dan een minimumdienst worden georganiseerd.”

De conceptnota is neergelegd bij de commissie Bestuurszaken en zal op korte termijn worden besproken.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws