Gevangen pro-Koerdische politicus in Turkije krijgt er nog eens ruim 28 jaar cel bij

Selahattin Demirtas, de voormalige co-voorzitter van de pro-Koerdische partij HDP is veroordeeld tot 28 jaar en 6 maanden cel vanwege de dodelijke rellen die zich in 2014 hebben afgespeeld in de Syrische grensstad Kobani. Ook de andere voorzitter, Figen Yuksendag, kreeg een zware celstraf. Ze stonden samen met 106 anderen terecht in een Turkse rechtbank vandaag. Het nieuwe vonnis zou de politieke spanningen in Turkije weer kunnen aanwakkeren.

De beklaagden waren beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder de dood van 37 mensen bij de protesten van 2014 en misdaden tegen de integriteit van de staat.

Voormalig co-voorzitter van de pro-Koerdische HDP Figen Yuksendag krijgt 30 jaar cel voor acties die de eenheid van de staat ondermijnen, het aanzetten tot criminele daden en voor deelname aan geweld. Selahattin Demirtas kreeg in totaal 28 jaar en 6 maanden cel. 

Kobani 2014

De veroordeling gaat over protesten uit 2014 in de Koerdische stad Kobani. Die ligt in Syrië, helemaal tegen de grens met Turkije. De Koerden waren heel boos om wat volgens hen het gebrek aan actie was van de Turkse overheid tegen terreurgroep IS, dat de Syrische grensstad Kobani belegerd had. Er braken drie dagen van hevige protesten uit en daarbij zijn 37 mensen omgekomen. Er vielen ook honderden gewonden, zowel politieagenten als burgers.

Tot de protesten was opgeroepen door de leiders van de Turkse pro-Koerdische partij HDP. Volgens de Turkse overheid kreeg de HDP instructies van de PKK om die protesten te organiseren. De PKK is de verboden Koerdische Arbeiderspartij die door Turkije, de VS en de EU een terroristische organisatie genoemd wordt. Volgens Turkije zijn er banden tussen de HDP en de PKK, iets wat de HDP ontkent.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Selahattin Demirtas

Selahattin Demirtas was jarenlang een rijzende ster in de Turkse politiek. In 2014 stelde hij zich kandidaat bij de presidentsverkiezingen en was hij tegenkandidaat van president Erdogan. Hij eindigde als derde toen met bijna 10% van de stemmen.

In 2016 werd hij veroordeeld voor terrorisme. Sindsdien zit hij in de gevangenis. Nu komt daar nog een gevangenisstraf bovenop. Vorig jaar heeft Demirtas het co-voorzitterschap van de partij opgegeven. Toch blijft hij een invloedrijk politicus in Turkije. 

Politiek proces?

Critici zeggen dat het een politiek proces is dat past in een breder plan van de Turkse overheid om de pro-Koerdische partij te breken. De voorbije jaren zijn al veel politici van de partij opgepakt, beschuldigd en veroordeeld. Ook heeft de overheid de parlementszetel van verschillende HDP-verkozenen weggenomen en verkozen burgemeesters uit functie te zetten. Verschillende HDP-politici zitten in de gevangenis waaronder dus de twee voorzitters van destijds.

In 2020 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat Turkije Demirtas onmiddellijk moet vrijlaten. Die uitspraak heeft Turkije naast zich neergelegd.

De HDP heeft nog een ander proces tegen zich lopen en vreest ontbonden te worden. Daarom zijn bij de verkiezingen van vorig jaar de kandidaten opgekomen bij de nieuwe partij DEM, de Partij voor Gelijkheid en Democratie. Het is de derde grootste partij in het Turkse parlement. 

Meest gelezen