Direct naar artikelinhoud
Sociaal experiment

Boze Italiaanse internauten herkennen Samuel L. Jackson en 'Magic' Johnson niet: "Luie migranten"

Boze Italiaanse internauten herkennen Samuel L. Jackson en 'Magic' Johnson niet: "Luie migranten"
Beeld Twitter

Steracteur Samuel L. Jackson en voormalig basketbalspeler Earvin 'Magic 'Johnson genieten samen in Italië van vakantie. Maar een gezellig kiekje van de twee makkers op een bankje in Forte dei Marmi, is een op z'n minst bedenkelijk tweede leven gaan leiden op het web.

Twitter bericht wordt geladen...

De Italiaanse journalist en radiopresentator Luca Bottura spotte de foto van de Amerikaanse sterren vergezeld van winkelzakjes van luxemerken Louis Vuitton en Prada. Hij besloot bij wijze van sociaal experiment een meme te starten. Daarin doet hij uitschijnen dat de celebs migranten zijn die net een extravagant shoppingtripje achter de rug hebben met geld van de belastingbetaler.

"Overheidsgeld in Forte dei Marmi", klinkt het. "Ze gaan shoppen bij Prada met hun dagelijkse vergoeding van 35 euro. Deel dit als je verontwaardigd bent." Als bijschrift voegde hij er nog fijntjes "Schande!" aan toe. Het beeld werd veelvuldig gedeeld op de sociale media en ging gepaard met tal van boze en verbouwereerde antimigrantenreacties.

Boze Italiaanse internauten herkennen Samuel L. Jackson en 'Magic' Johnson niet: "Luie migranten"
Beeld Facebook

De bal ging helemaal aan het rollen toen de ironische Facebookpost werd opgepikt door het bekende model Nina Moric, waardoor er nog eens duizenden commentaren en shares volgden. Zij schreef: "Om migranten daar zo te zien relaxen op banken in plaatsen als Forte dei Marmi, levend van de 35 euro die ze elke dag van ons krijgen, is echt te veel."

Later verklaarde Moric, die de extreemrechtse antimigrantenbeweging Casa Pound steunt, dat haar post als grap en eveneens als sociaal experiment was bedoeld. Ze stelt dat ze nooit de ster van 'Pulp Fiction' en 'Django Unchained' en de gepensioneerde NBA-kampioen zou verwarren met Afrikaanse migranten.

Nina Moric

Vedere anche in località turistiche come Forte Dei Marmi e Milano Marittima immigrati che bivaccano sulle panchine con i nostri 35 euro è veramente troppo.

Veel mensen op Facebook slikten het verhaal in ieder geval als zoete koek en meermaals werd de racistische kaart getrokken. Zondag deelde Bottura de conclusies van het uit de hand gelopen experiment.

"De meme werd duizenden keren gedeeld. 40 procent begreep de provocatie, 30 procent was woedend, 20 procent vond het een racistische meme en verweet me dat ik Samuel L. Jackson en Magic Johnson niet had herkend. 10 procent wist het niet/zei niets."

Luca Bottura

L'altra sera ho postato questo meme. È stato condiviso un migliaio di volte e ciulato senza citarlo infinite volte di più (ma è Facebook, quindi è normale). Sono in grado di stilare un paio di...