Luister naar

Opinie: Consequenties kernenergie zijn niet te overzien

Nieuws
Kernenergie is een proces waarvan we de consequenties niet overzien. We weten niet hoe we mensen in de verre toekomst moeten waarschuwen voor ons kernafval.
Ariejan Korteweg
woensdag 14 november 2018 om 03:00

Een van de indringendste ervaringen die ik had als correspondent in Frankrijk, was een bezoek aan het dorpje Bure. Daar, in een verlaten hoek van Oost-Frankrijk, bouwen de Fransen een gangenstelsel voor de ­opslag van in totaal tachtigduizend ­kubieke meter radioactief afval, waarvan tienduizend kubieke meter hoogradioactief. De eerste zendingen worden tussen 2030 en 2035 verwacht.

Ik mocht, voorzien van overall, zuurstofapparaat en gps, de proef­opstelling bezoeken waar de optimale condities voor opslag worden onderzocht. Dat was al indrukwekkend. Vijfhonderd meter onder het glooiende Maasland geven de werkers je nog steeds keurig een Franse hand en zijn veilige kamers met eten, drinken en spelletjes ingericht, voor het geval er iets mis zou gaan. Indrukwekkender nog vond ik het totale duister waarin deze hele opslagaanleg zich voltrekt, en dat niet alleen in figuurlijke zin. Men heeft geen idee wat er in duizend jaar met dat radioactieve afval gebeurt en hoe het spul zich zal ontwikkelen. Laat staan dat men weet hoe dat afval er over tienduizend of honderd­duizend jaar aan toe is, al weet men wel dat de straling dan nog steeds niet is verdwenen. Men weet ook niet of en hoe de verpakking van het afval de tijd zal doorstaan.

geen geheim

De mensen van Andra, het staats­bedrijf dat de opslag moet verzorgen, maakten geen geheim van hun onwetendheid. Wat ze wel zeker zeiden te weten, is dat deze manier van opslag – diep onder de grond in stabiele aardlagen – de veiligste methode is die men kent. In elk geval veel beter dan de lekkende terreinen in de Franse Cotentin en in de oude zoutmijnen bij Asse in Duitsland, waar in de ­begintijd van de kernenergie nucleair afval werd gedumpt.

Die onzekerheid over de veiligheid van de opslag van hoogradioactief ­afval leidt tot fascinerend onderzoek. Want mogelijk bestaat er over tienduizend of honderdduizend jaar nog steeds een vorm van meer of minder intelligent leven op de planeet aarde. Dat leven staat even ver van ons af als de mensen die de grottekeningen maakten in Zuid-Frankrijk of op ­Borneo.

We kunnen ons onmogelijk in hen verplaatsen. Misschien zijn ze hoogontwikkeld en beschikken ze over ­apparaten die in een fractie van een seconde door diepe aardlagen gaan. Voor hetzelfde geld zijn ze primitief, maar wel fanatieke gravers, omdat ­leven aan de oppervlakte onveilig is. In elk geval zal de documentatie over de nucleaire opslag tegen die tijd niet meer bestaan. De informatie wordt vastgelegd ‘met eeuwige inkt op eeuwig perkament’, vertelde Andra. Dat heeft een levensduur van duizend jaar.

piramide

Hoe zorg je ervoor dat toekomstige aardbewoners desondanks van dat hoogradioactieve afval afblijven? Met die vraag houden wetenschappers zich bezig. Finse en Zweedse onderzoekers denken aan afbeeldingen van een doornenbos, aan De Schreeuw van Munch, aan doodshoofden. Amerikanen willen op elke nucleaire vuilnisbelt een piramide van 200 meter bouwen. Ik sprak Patrick Charton, die met een team van geologen, archivarissen en sociologen onderzoek doet voor Andra. Hij liet een schijf van ­industrieel saffier zien, die wel een miljoen jaar goed zou blijven. Wat er op die schijf moet komen, wist hij nog niet. Hij wilde priesters bij het ontwerp betrekken, omdat religie lang meegaat. In Frankrijk is kernenergie vaak in de actualiteit. Zodoende kende ik ook het verhaal over de ontmanteling van de kerncentrale van Brennilis in ­Bretagne. Een kleine centrale, in ­gebruik genomen in 1967 en al na achttien jaar weer stilgezet. De ontmanteling zal niet voor 2037 voltooid zijn – dus meer dan vijftig jaar na het staken van de productie – en kost meer dan het tienvoudige van wat bij sluiting begroot werd.

Maar het bezoek aan Bure en aan die onderzoeker met zijn toekomstscenario’s leerde me een les die tot op de dag van vandaag resoneert: kernenergie is een proces waarvan we de consequenties niet overzien.

‘Het is veilige energie voor onze kinderen en kleinkinderen’, hoorde ik VVD-leider Klaas Dijkhoff in een spotje zeggen. Tot op zekere hoogte is dat waar. De paradox is dat de gevolgen niet voor ons of voor onze kinderen zijn, maar voor de aardbewoners in de verre toekomst. Zo lang geleerden zich moeten bezighouden met de vraag hoe hen te waarschuwen, maak ik me zorgen om kernenergie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is in de Nederlandse Gereformeerde Kerken geen andere kijk op de Bijbel ingevoerd

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken houden we onszelf niet voor de gek, ook al zegt Henk van den Belt dit meerdere malen (ND 23 mei). Integendeel, stelt Paul Voorberg.

Waarom ben ik dan niet in een halleluja-stemming, zo vraag ik mezelf deze weken af. En ben ik zelfs op mijn hoede voor de geboorte straks.

Mijn ongeboren kind was ziek, maar er is een wonder gebeurd. Hoe ga ik nu verder?

De woorden ‘Verder na een wonder’ zitten al weken in mijn hoofd, want er is - Godzijdank - een wonder gebeurd. Anne Marije Baars vertelt wat er gebeurde nadat ze vorige maand hoorde dat haar ongeboren kind ziek was.

Jacob Zuma eerder dit jaar op campagne als leider van uMkhonto weSizwe (MK).

Verkiezingen Zuid-Afrika: hoe Jacob Zuma het ANC te gronde richt en het land daarin meesleurt

Dertig jaar geleden maakte de Zuid-Afrikaanse kiezer een einde aan het onrecht van apartheid. Maar dit werk van Nelson Mandela kan bij de verkiezingen van 29 mei opnieuw een dreun krijgen, schrijft Ruben Elands.

De Oude Kerk in Oosterbeek is een van de oudste kerken in Nederland. In zo'n oude kerk zit heiligheid juist in de stenen.

Waarom geloven in je eentje zo lastig is en het daarom jammer is wanneer een oude kerk sluit

Het gebeurt geregeld dat een oude kerk een nieuwe bestemming krijgt, maar bij de Oude Kerk in Vlaardingen was dat voor theoloog Jan Martijn Abrahamse toch net even anders.

Jongeren op de pinksterconferentie van Opwekking.

Wat vinden jongeren 'het goede nieuws' van het evangelie? Dat verschilt nogal per leeftijd

Dat het leven zin heeft, vinden vooral 16-plussers de winst van het evangelie, schrijven deskundigen van de adviesorganisatie Kerkpunt. Praat er eens over, adviseren ze: wat is voor jou het goede van het evangelie?

Met name in de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven – ‘Brainport’ – en Delft krioelt het van de startups.

Startende bedrijven groeien, maar dat gebeurt niet dankzij de Nederlandse banken

In de omgeving van de Technische Universiteiten in Eindhoven en Delft krioelt het van de startende bedrijven, schrijft Peter de Waard, maar waarom profiteert de Nederlandse economie daar nauwelijks van?