© Photo News

Fellaini haakt af met blessure bij Rode Duivels, maar speelt wél bij Manchester United

Wat is er loos met Marouane Fellaini? De speler van Manchester United haakte af met een blessure, maar speelde het voorbije weekend wel negentig minuten met zijn club in de topper tegen Man City. Toch roept bondscoach Robert Martinez hem vooralsnog niet op. “Het is niet onmogelijk dat er nog spelers worden opgeroepen als niet iedereen fit blijkt”, klonk het gisteren dan weer bij de bond. Net nu we Fellaini hard nodig hebben.

GUILLAUME MAEBE, LUDO VANDEWALLE

Na de laatste interlands, tegen Zwitserland en Nederland waarin Marouane Fellaini niet ­meespeelde, keerde de bijna 31-jarige middenvelder geblesseerd naar zijn club terug. Fellaini ­ondervond hinder aan de achillespees en dat ­zorgde voor woede bij José Mourinho, zijn coach bij Manchester United. “Hij was al een week ­geblesseerd nog voor ik het wist”, klaagde ­Mourinho zoals altijd met luide stem de manier van werken van de Belgische voetbalbond aan. Ook vorig seizoen ging Mourinho al eens in de clinch met onze voetbalbond na een blessure van Fellaini. De middenvelder ondervond toen volgens de Portugees last aan de kuit, maar desondanks stelde Martinez hem tegen Griekenland op.

Ontevreden Mourinho

De ontevredenheid van Mourinho vond zijn ­oorsprong in het gegeven dat het tot voorbije woensdag in de Champions League tegen Juventus duurde alvorens Fellaini weer aan spelen ­toekwam. Tegen de Italiaanse landskampioen hielp hij tijdens een invalbeurt van tien minuten de score van 1-0 achter naar 1-2-winst om te buigen. Hoewel hij woensdag dus weer hersteld leek van zijn achillespeesblessure, riep Martinez hem ­vrijdag niet bij de selectie. “Hij is nog niet in staat om een volledige wedstrijd te spelen en met die blessure is het best dat hij bij zijn club blijft”, ­verklaarde de bondscoach op basis van contacten met de medische staf van Manchester United en wellicht ook de speler. Er bestaat een programma waarin zowel de clubs als de nationale bonden ­medische informatie over de spelers onder hun hoede moeten ingeven. Dat had de bond volgens Mourinho de vorige keer verzuimd. Deed hij dat nu op zijn beurt? Mou­rinho beaamde alvast dat Fellaini nog geen volledige wedstrijd kon spelen. Toch liet de coach van Manchester United hem zondag in de topper tegen Manchester City 90 minuten opdraven. “Het verbaasde mij ook dat Fellaini 90 minuten aankon”, aldus Mourinho, die nog niet van zijn eerste halve waarheid is gestorven.

Toch een opening

Bondscoach Martinez riep Fellaini er gisteren niet alsnog bij, maar houdt een slag om de arm. “De eerste 48 uur zullen er geen spelers worden ­afgevoerd, maar als iemand niet fit blijkt te zijn, kan die worden vervangen door een andere, dus ook door Fellaini”, liet de bondscoach via zijn woordvoerder Stefan Van Loock noteren. De kans dat Fellaini alsnog wordt opgeroepen, bestaat dus. Maar dat zou dan wel pas woensdag zijn. Donderdag is de wedstrijd tegen IJsland al.

Ook de bondscoach zal wel weten dat Fellaini in de wedstrijden tegen IJsland en Zwitserland van goudwaarde kan zijn. Met Mousa Dembélé en ­Kevin De Bruyne met blessures in de lappenmand en Youri Tielemans in een weerbarstige vorm ­waren zijn speelkansen in deze twee belangrijke duels voor de Nations League aanzienlijk.

Sinds de 1-0-nederlaag in de halve finale van het WK tegen Frankrijk speelde Fellaini geen minuut meer voor de Rode Duivels. Deels door blessures, maar tegen Engeland en Zwitserland kwam hij niet van de bank af. Fellaini is intussen naar de ­zesde plaats opgeklommen op de ranglijst van de Rode Duivels met de meeste interlands: 87 stuks, waarin hij achttien keer scoorde.