Direct naar artikelinhoud
Twitter

Twitter past gebruiksvoorwaarden aan ten gunste van Trump

Screenshot van het Twitterprofiel van de Amerikaanse president Donald Trump.Beeld REUTERS

Het sociale medium Twitter heeft besloten om de bedreigingen van de Amerikaanse president Trump aan het adres van Noord Korea niet te verwijderen. De tweet is nochtans in strijd met de gebruiksvoorwaarden. Het argument? De tweets van @realDonaldTrump zijn ‘nieuwswaardig’.

Wie gewelddadige bedreigingen verspreidt of geweld promoot op Twitter, kan door de berichtendienst tijdelijk of permanent geblokkeerd worden. Dat staat duidelijk te lezen in de gebruiksvoorwaarden van Twitter. De Twittergemeenschap vroeg zich terecht of hoe het mogelijk was dat een niet mis te verstane tweet van de Amerikaanse president Donald Trump van afgelopen zaterdag nog steeds te lezen was.

Nadat hij de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Ri Yong Ho had horen spreken in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, kon de meest impulsieve inwoner van het Twitterdorp zijn duimen niet bedwingen. Trump tikte in 140 tekens dat Noord-Korea niet lang meer zou bestaan indien Ri het officiële standpunt van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un vertegenwoordigde tijdens de vergadering.

Twitter bericht wordt geladen...

De gevolgen zijn bekend. Noord-Korea interpreteerde de tweet als een oorlogsverklaring en bereidt zich voor om Amerikaanse vliegtuigen die te dicht bij de oostkust van het land komen uit de lucht te schieten.

Het bedrijf Twitter liet ondertussen weten dat het niet van plan is om zulke tweets van Trump te verwijderen. Het schermt daarvoor met de ‘nieuwswaardigheid’ van Trumps berichten. “Nieuwswaardigheid en maatschappelijk belang werden al altijd gezien als twee van de criteria om berichten al dan niet te schrappen”, schrijft het bedrijf op Twitter, het was die alleen in de gebruiksvoorwaarden vergeten te schrijven.

Twitter bericht wordt geladen...

Op zich is het standpunt van Twitter niet verrassend. Zo gebruikt @realDonaldTrump zijn account als geen ander om aan politiek te doen of om tegenstanders de les te spellen. Denk maar aan de gif (beeldsequentie) die hij postte waarin hij al worstelend de vloer aanveegde met de tv-zender CNN met de begeleidende hashtag #FraudNewsCNN

Twitter bericht wordt geladen...

Daarnaast zorgt hij ook dat anderen aan het tweeten slaan. Dat bleek vorige week nog eens tijdens diezelfde bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij voerde de ranglijst aan van wereldleiders waar het meest over getweet werd.

Twitter bericht wordt geladen...

Tijdens een uitzonderlijk interview in het Amerikaanse programma ‘Sunday Today’ moedigde Twitter CEO Jack Dorsey Trump in mei van dit jaar nog aan om vooral te blijven tweeten. "Ik geloof dat Twitter heel belangrijk is om leiders verantwoordelijk te houden voor hun daden. Mochten we platformen als Twitter wegnemen, dan verdwijnen al die conversaties achter gesloten deuren.”

Tegelijkertijd voert deze beslissing de druk op het bedrijf opnieuw op. Zowel de zoektocht naar nieuwe gebruikers, adverteerders als potentiële overnemers van het verlieslatende Twitter lopen niet van een leien dakje. "Een van de grootste oorzaken zijn de Twittertrollen", zegt Ike icone, docent mediastudies aan de VUB. "Niemand durft nog iets te tweeten uit schrik om aan de schandpaal genageld te worden."

Hij begrijpt de afweging die Twitter maakt. "We verdragen het niet meer dat platformen als Facebook en Twitter zich puur als neutrale tussenpersoon opstellen. We verwachten dat ze verantwoordelijkheid opnemen in het publieke debat." 

Tegelijkertijd is er geen enkel platform dat zo geassocieerd wordt met snel nieuws. Voor je het weet zijn haatvolle boodschappen nieuws nog voor ze verwijderd konden worden. "Door die algemene principes op te nemen in de gebruiksvoorwaarden houdt Twitter alle touwtjes in handen."