Direct naar artikelinhoud

OAS: presidentsverkiezingen Honduras moeten opnieuw

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vindt dat de presidentsverkiezingen in Honduras opnieuw moeten worden gedaan. Eerder maandag riep het hoogste kiestribunaal van het land zittend president Juan Orlando Hernández uit tot winnaar. Maar de secretaris-generaal van de OAS stelt daar nu vraagtekens bij.

Presidentskandidaat Salvador Nasralla geeft in het bijzijn van oud-president Manuel Zelaya (rechts) een persconferentie.Beeld ap

'De mensen in Honduras verdienen een democratisch verkiezingsproces. Het proces waarover het tribunaal vandaag heeft geoordeeld bood dat in elk geval niet', zei Luis Almagro van de OAS, het samenwerkingsverband van de landen in de regio. Volgens hem is er sprake van onregelmatigheden en fouten.

De verkiezing werd eind november gehouden, maar lang bleef onduidelijk wie de nieuwe president gaat worden. Ook de nipt verslagen kandidaat Salvador Nasralla had het over fraude. Hij noemde de uitspraak van het kiestribunaal 'een wanhoopsdaad'.

De voormalige tv-presentator leek in eerste instantie een overtuigende overwinning te behalen op Hernández, met een ruime voorsprong nadat meer dan de helft van de stemmen was geteld. Nadat de telling meer dan een dag had stilgelegen, begon in de dagen daarna zijn voorsprong steeds verder te slinken. Bij onlusten die daarop volgden kwamen 22 mensen om het leven.

Hertelling

De oppositie en internationale waarnemers in het land hadden aangedrongen op een hertelling vanwege vermoedens dat is gesjoemeld met de uitslag. Dat leidde volgens het hoogste kiestribunaal niet tot noemenswaardige verschuivingen in de verkiezingsuitslag. Hernández komt uit op 42,98 procent, Nasralla op 41,38 procent. Hernández is nu officieel uitgeroepen tot winnaar.

Daarmee is de rust niet meteen weergekeerd. Oud-president Manuel Zelaya riep mensen op om wederom de straat op te gaan. Zelaya steunt Nasralla. Ook omringende landen lieten weten dat er nog veel vragen zijn rond de verkiezingsuitslag.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie