camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGAIMAGE

Al na twee dagen kapot: Samsung’s vouwbare smartphone valt nog niet in de plooi

Scheurtjes, oneffenheden in de vouw en een scherm dat voor de helft niet meer werkt. De eerste exemplaren van de Samsung Galaxy Fold zijn deze week aangekomen bij recensenten en maken allesbehalve een sterke indruk. Nadat Samsung in 2016 al een licht ontvlambare smartphone uit de rekken moest halen, dreigt nu een nieuw pr-drama. De opvouwbare smartphone die zo’n 2.000 euro kost, zou vanaf 3 mei bij ons in de rekken liggen.

De Galaxy Fold is een smartphone met een groot scherm dat kan dichtklappen als een boek. De Zuid-Koreaanse technologiegigant heeft ettelijke jaren gewerkt aan het plooischerm en hoopt met de ‘foldable’ de belangrijkste innovatie in tijden te pakken te hebben. Eind april zou de plooitelefoon beschikbaar zijn op de Amerikaanse markt. Maar een scherm dat het na twee dagen begeeft? Dat wil niemand.

De linkerhelft gaat op zwart  

De eerste exemplaren van de telefoon zien er indrukwekkend uit. Maar stevig zijn ze helaas niet: al na enkele dagen duiken de eerste mankementen op. Verschillende reviewers melden op sociale media hoe eerst de linkerhelft van het scherm zwart wordt, kort daarna gevolgd door de rechterhelft. Anderen kregen hevig flikkerende beelden te zien en nog anderen zagen tot hun ontzetting krasjes van vingernagels op het scherm.

Plastic beschermer

Enkele uren na de eerste onheilspellende berichten had de technologiegigant al een uitleg klaar. Sommige journalisten zouden een niet-definitieve versie hebben ontvangen. De software daarvan zou nog niet op punt hebben gestaan. Anderen zouden dan weer het beschermende plastic laagje van het scherm hebben gehaald. En hoewel daarover niets op de verpakking staat, is het volgens Samsung absoluut not done. Het heeft dan ook beloofd hiervoor op de toekomstige verpakking te waarschuwen.

Niet het eerste fiasco

Ondanks de verklaring dook de beurskoers van Samsung meteen enkele procenten omlaag. Veel analisten vragen zich af of eind april wel een haalbare deadline is voor het nieuwe paradepaardje van het bedrijf. De problemen met de opvouwbare gsm doen immers denken aan het debacle met de Galaxy Note 7-smartphone enkele jaren geleden. Dat toestel moest Samsung kort na de lancering al van de markt halen toen de batterij licht ontvlambaar bleek.

De reputatieschade was toen enorm en een herhaling van dat scenario is dus allerminst gewenst. Maar vooralsnog denkt Samsung er niet aan om de release van het gloednieuwe vlaggenschip uit te stellen. Het maakt zich sterk dat de problemen met de testexemplaren zich niet zullen voortdoen met de plooitelefoons waar de consument straks een paar duizend euro voor moet neertellen.