© Sven Dillen

Joy Donné op Limburgse N-VA-lijst: de man die Bart De Wever oppikte met zijn Porsche

De Limburgse N-VA heeft woensdagvoormiddag de belangrijkste kandidaten voorgesteld voor de Vlaamse en federale verkiezingen in mei. Grootste verrassing is de naam van Joy Donné, die de eerste opvolgersplaats krijgt voor de Kamer en daardoor grote kans maakt op een parlementszetel. Donné raakte in 2014 bekend toen hij Bart De Wever oppikte met zijn Porsche.

Timmie van Diepen

De lijstvorming bij N-VA had heel wat voeten in de aarde. Net vandaag, op de dag dat de definitieve lijsten werden voorgesteld, kondigde Vlaams Parlementslid Grete Remen aan dat ze een punt zet achter haar politieke carrière nadat er vorige week harde kritiek was gerezen in eigen rangen over de vierde plaats van Remen op de Kamerlijst.

Lijsttrekkers Zuhal Demir (Kamer) en Steven Vandeput (Vlaams Parlement) kondigden in het Hasseltse Officecenter vandaag de belangrijkste kandidaten voor 26 mei aan. De lijsten werden maandag op het Limburgse provinciale kiescollege goedgekeurd, met 22 stemmen voor en 1 onthouding.

© Sven Dillen

Peumans teleurgesteld

Opvallend was de houding van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans, die aanvankelijk niet vooraan wilde gaan zitten tijdens de persconferentie. Peumans deed het uiteindelijk toch, maar duidelijk niet met volledige overtuiging. De éminence grise van de Limburgse N-VA zegt erg teleurgesteld te zijn in het feit dat Grete Remen niet meer op de lijst staat. In 2014 haalde hij haar naar de N-VA-lijst, waarna ze bijna 20.000 stemmen binnenhaalde voor de Vlaamse verkiezingen.

Van Porsche naar Mini

Zoals vandaag in onze krant aangekondigd, is de grootste verrassing de naam van Joy Donné. Donné krijgt de eerste opvolgersplaats voor de Kamer. Met Zuhal Demir die opnieuw de ambitie koestert in de federale dan wel Vlaamse regering te belanden, is de kans groot dat Donné via die weg in het parlement belandt.

Bekendheid bij het grote publiek verwierf hij in 2014, toen hij N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever na de regeringsonderhandelingen kwam ophalen met zijn Porsche en voor het oog van de camera’s een parkeerboete op de grond gooide. Even later bleek ook dat hij rondreed met twee verschillende nummerplaten, waardoor een vrouw uit Houthalen-Helchteren boetes van Donné kreeg. Achteraf verkocht hij de Porsche, vandaag rijdt hij naar verluidt met een Mini. (Lees verder onder de video.)

Enorm netwerk

Donné werkte tot 2014 op verschillende liberale kabinetten, maar stapte in dat jaar over naar N-VA, waar hij door zijn ervaring achter de schermen een blitzcarrière maakte. Sinds 2014 leidde hij samen met Herman De Bode het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, vanaf 2016 (en het vertrek van De Bode) voerde hij de functie van kabinetschef alleen uit.

Lijsttrekster Zuhal Demir is erg tevreden dat Donné de Limburgse N-VA-lijst versterkt. “Hij heeft een enorm netwerk en hij heeft beloofd om dat ter beschikking te stellen van Limburg”, zegt Demir.

Spijtig

Donné zegt zelf de vraag gesteld te hebben om de overstap te maken van een rol achter de schermen naar de politieke voorgrond. “Ik heb zelf die reflectie gemaakt, omdat de legislatuur op zijn einde liep. Ik heb tien jaar ervaring achter de schermen, waarvan vier jaar op topniveau. Ik heb daarover met Bart De Wever en Jan Peumans gesproken, waarna mij deze plaats is aangeboden.”

Over het Porsche-filmpje dat hem blijft achtervolgen zegt Donné het “spijtig” te vinden wat er destijds is gebeurd. “Ik ben vier jaar kabinetschef geweest en heb goed gewerkt. Dan is het jammer dat dit nog altijd het eerste is wat je tegenkomt.”

De belangrijkste N-VA-kandidaten voor Limburg zijn:

Kamer 1. Zuhal Demir (Genk) 2. Wouter Raskin (Bilzen) 3. Frieda Gijbels (Oudsbergen) 4. Lies Jans (Hasselt) 5. Werner Janssen (Beringen) 6. Peter Luykx (Lommel) 12. Huub Broers (Voeren) Eerste opvolger: Joy Donné (Hasselt) Tweede opvolger: Mieke Claes (Sint-Truiden)

Vlaams Parlement 1. Steven Vandeput (Hasselt) 2. Karolien Grosemans (Herk-de-Stad) 3. Jos Lantmeeters (Genk) 4. Jelle Engelbosch (Sint-Truiden) 5. Miet Vandersteegen (Maaseik) 6. Marc Penxten (Alken) 16. Jan Peumans (Riemst) Eerste opvolger: Katja Verheyen (Bree) Tweede opvolger: Hendrik Verbrugge (Alken)

© Sven Dillen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer