© VTM

Gaat het een beetje met 'Boer zoekt vrouw'-boer Bjorn?

Hallo vraagt, sterren antwoorden kort door de bocht, maar laten vooral weten of het wel een beetje gaat.

tove

Gaat het een beetje?

“Voor onze honingboerderij in Canada ben ik zes dagen per week aan het werk, en ben ik één dag vrij. Een poos geleden had ik voor het eerst in jaren enkele weekends vrij. Dat was uitzonderlijk. Wij moeten in de weer blijven, omdat we anders een achterstand creëren die we amper nog kunnen inlopen. Mocht ik in ‘Boer Zkt. Vrouw’ een partner vinden, weet ze bij deze dat ze best een handje toesteekt in het bedrijf.”

Hoeveel wijn maken jullie?

“We hebben twee grote tanks van 4.500 liter en twaalf kleinere van 500 liter. Wij zijn niet zoals de grote bedrijven. Die hebben pakweg vijftig tanks van 10.000 liter, en maken een half miljoen liter in één keer. Maar door er fulltime mee bezig te zijn, produceren we toch 35 à 40.000 liter per jaar. Een grootse operatie zonder veel plaats in beslag te nemen.”

Helpen jullie allemaal mee?

“Ja, maar mijn broer is niet betrokken bij de productie van de wijn. Hij heeft een garage in Calgary, en staat in voor het onderhoud van ons wagenpark. Zo hebben we een vrachtwagen, acht auto’s en een vorklift. Mijn zus twijfelt of ze dit voor altijd wilt doen, maar ik heb mijn keuze gemaakt. Ik ga er honderd procent voor.”

Zitten er ook druiven in honingwijn?

“Geen enkele. (lacht) Wij gebruiken de honing als vervanger voor de suiker uit druiven. We nemen zwarte bessen en rode vruchten voor onze rode wijn, en zelfs paardenbloemen voor de witte wijn. Voor onze roséwijn mengen we de rode en witte wijn, en voegen we er rozen aan toe. Dat zijn wilde rozen. Geen rozen uit een boeket.” (lacht)

Is de wijn ook in Vlaanderen te koop?

“Sinds deze maand. De kick-off aflevering van ‘Boer Zkt. Vrouw’ was afgelopen lente nog maar pas uitgezonden, of er stonden al Belgen aan de deur om wijn te komen drinken. Zo is het idee ontstaan om een lading naar België te exporteren.”

‘Boer Zkt. Vrouw - De Wereld Rond’, VTM, maandag, 20.35 uur