© Billy Herman

Heeft wolvin Naya toegeslagen? Twee schapen gedood en een derde ernstig verwond

In de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 januari werden op een landbouwbedrijf in Meerhout twee schapen gedood en een derde ernstig verwond. Alles wijst er op dat het hier om een wolvenaanval gaat. De link met Naya is dan snel gelegd.

mal

Het Meldpunt Wolven ontving in de ochtend van zaterdag 20 januari een oproep van de getroffen landbouwer, een jonge ondernemer met een groot landbouwbedrijf voor wie de schapenhouderij eerder een nevenactiviteit en hobby is. Uiteraard maakt dat de emotionele schade niet minder, want de man was terecht zwaar aangedaan door wat zich de nacht voordien had afgespeeld in het weiland naast de ouderlijke boerderij: twee van zijn beste schapen gedood en een derde dat maar op het nippertje kon worden gered door een operatie ter plaatse. Dat dier is inmiddels aan de beterhand.

© Billy Herman

Landschap vzw, de natuurvereniging achter het Meldpunt Wolven, stuurde onmiddellijk een vrijwilliger ter plaatse en bracht tegelijkertijd het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op de hoogte.

Voorlopig wijst alles op een echte wolvenaanval: de manier waarop de schapen gedood zijn – met een halsbeet – en de bijna chirurgische precisie waarmee de aanvaller zich tegoed heeft gedaan aan één van de karkassen, maar ook wolvensporen die werden gevonden op de oever van een pas geruimde beek in de buurt. Het zal uiteindelijk het Agentschap voor Natuur en Bos zijn dat op basis van het volledige schadedossier en de wetenschappelijke bevindingen van het INBO een beslissing zal nemen. Eén ding is wel zeker: alles wat kon gedaan worden om de schade snel en objectief vast te stellen, is ondernomen.

Deze wolvenaanval is de eerste in Vlaanderen en daarmee een spijtige primeur. We kunnen alleen maar hopen dat de frequentie van dit soort voorvallen beperkt zal blijven en dat de schaarse wolven in onze regio een voorkeur aan de dag leggen voor wilde prooien. Afschermen van huisvee, zeker in periodes dat een zwervende wolf wordt gemeld, kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.

Meer informatie over wolven vind je op deze website.