AFP or licensors

‘Meme-aandelen’ zorgen voor roering op de beurs: wat zijn ze en kan je er iets aan verdienen?

‘Meme-aandelen’ stuwen kleine bedrijven heel snel omhoog op de beurs. Niet omdat die bedrijven winst maken, wel omdat er online grappige foto’s of memes over circuleren. Die zetten beleggers aan om aandelen te kopen. Toch zal je er niet rijk mee worden. 

‘Meme-aandelen’ zijn aandelen die bekendheid verwerven door grappige prentjes of memes op het internet. “De term werd midden in coronatijd geboren”, zegt financieel econoom van KBC Tom Simonts in ‘Nieuwe feiten’ op Radio 1. “Mensen met teveel tijd gingen over hun favoriete bedrijf prentjes maken en deelden de grappige beelden online.”

Op de beurs ging die overvloed aan grappige beelden van bedrijven niet onopgemerkt voorbij. “Meer en meer kleine beleggers zetten in op die aandelen met de leukste memes en de meest gewiekste video’s. Er gingen miljarden dollars naar aandelen van bedrijven die helemaal niet zoveel waard zijn”, zegt Simonts.

Onder meer het aandeel van GameStop, een keten van gamewinkels, steeg waanzinnig snel. Dat was opvallend want de keten stond op de rand van het faillissement. Maar door de massale aankoop van aandelen, steeg de waarde toch.

'Short squeeze' zorgde voor een stijging van de beurskoers van sommige bedrijven tot wel 1.000 procent. “Het was een speciaal tijdperk met zicht op spectaculaire winsten. Daarover werd de film ‘Dumb Money’ gemaakt.”

Nieuwe acties?

Die extreme stijgingen zijn vandaag nog niet aan de orde. Waarom komen de ‘meme-aandelen’ dan terug onder de aandacht? “De man die er mee begon, heeft na drie jaar afwezigheid opnieuw een tweet de wereld ingestuurd”, zegt Simonts. “Roaring Kitty, of Keith Gill zoals hij echt heet, lijkt daarmee te suggereren dat hij nieuwe acties plant."

Die ene boodschap was genoeg om sommige koersen serieus te doen stijgen. Winkelketen GameStop, waarmee het in 2021 begon, zag zijn beurskoers de afgelopen 2 dagen met 170 procent stijgen. “Nochtans doet GameStop het op de markt niet goed en voorspelt Wallstreet dat het bedrijf veel minder waard zal worden”, zegt Simonts.

Die snelle stijging, 'short squeeze', van de marktkoers kan vooral grote beleggers hard raken. Zij gaan 'short' op de markt met geleende aandelen. Mogelijk moeten ze meer geld uitgeven om de geleende aandelen terug te kopen en het aandeel terug te geven dan ze hadden verwacht. “Het is dat verlies voor de grote spelers dat Roaring Kitty beoogt.”

Beluister: Tom Simonts in 'Nieuwe feiten'

Ook bedrijven zoals Tupperware en AMC Entertainment tekenden de afgelopen dagen een koersstijging op, terwijl er aan de winst van de bedrijven niets veranderd is. 

Tijdperk van optimisme

Heb je er als kleine belegger dan zelf geen nadeel aan? “Je kan zowel winnen als verliezen”, zegt Simonts. “Door artificiële intelligentie en de gestegen waarde van de bitcoin heerst er een tijdperk van optimisme. Dat vertaalt zich in de hoop dat het aandeel zal blijven stijgen.”

De gestegen waarde van het aandeel verandert niets aan de waarde van het bedrijf zelf

“Maar je kan je geld ook volledig kwijt zijn. Het bedrijf heeft niet plots meer klanten, meer producten of meer waarde. De gestegen waarde van het aandeel, verandert niets aan de situatie van het bedrijf zelf. Als enkelingen beslissen om niet meer mee te doen, zal de waarde heel snel terug dalen.”

“Roaring Kitty wil vooral de grote beleggingsbedrijven goed liggen hebben, maar de realiteit is dat het om dom geld gaat. Mensen zien het aandeel stijgen en kopen het in de veronderstelling dat het de volgende dag nog steeds zoveel omhoog zal gaan. Wat er niet bij gezegd wordt, is dat het aandeel ook weer kan dalen. Dit fenomeen is dus een mix tussen een nobel doel en dom geld.”

Spel van vraag en aanbod

Hoewel de koers van sommige bedrijven dus gekke sprongen maakt, onderneemt de beurs zelf geen actie. “Je kan hier eigenlijk weinig tegen doen”, zegt Simonts. “Het is een spel van vraag en aanbod en elke belegger is vrij om te doen wat die wil.”

De beurs echt een hak zetten, dat doe je op lange termijn en door goed na te denken

“Kleine beleggers schieten in actie omdat ze overtuigd worden op fora. Maar het is toch aangeraden om waakzaam te zijn. Ik zou vooral inzetten op educatie in de plaats van op speculatie. De beurs echt een hak zetten, dat doe je op lange termijn en door goed na te denken.”

Meest gelezen