Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Belg boomt als exportproduct

Eden Hazard, Dries Mertens en Kevin De Bruyne.Beeld AFP

Hazard, Courtois, Mertens, Witsel en Meunier: Belgische posterboys in de vijf grote voetbalcompetities. De enigen zijn ze allerminst. Een recordaantal van 51 is dit seizoen actief in Europa's G5.

Wie op zaterdagavond omstreeks half twaalf naar Match of the Day zapt, kan al jaren niet naast een stel Belgische uitblinkers in de Premier League kijken. Toch is de kans groot dat u ook in de andere grote voetbalshows een landgenoot door het beeld ziet hollen. Raymond Braine achterna, de eerste Belgische prof die in 1930 zijn geluk zocht bij Sparta Praag.

Bijna tachtig jaar later telt ons land ruim tweehonderd profvoetballers die over de landsgrenzen actief zijn, meer dan er jaarlijks kansen krijgen in de eigen Jupiler Pro League. Surfend op het succes van de gouden generatie Rode Duivels mikken ze niet langer op de Nederlandse Eredivisie of andere middelmatige competities. Na de transfer van Thomas Foket naar Stade de Reims staan er 51 Belgen op de loonlijst in de grote vijf voetbalcompetities. Nooit waren ze met zovelen. De Belg als exportproduct.

De liefde van de Premier League duurt al een decennium, sinds Vincent Kompany en Marouane Fellaini na de succescampagne op de Olympische Spelen in 2008 als pioniers het Kanaal overstaken. In het seizoen 2015-2016 stonden er een recordaantal van 23 landgenoten op de loonlijst in de Engelse topklasse. De Premier League blijft de grootste aantrekpool voor Belgen (18 stuks), maar ook in La Liga, de Serie A, de Ligue 1 en Bundesliga groeide het aantal gestaag.

'Door de uitstraling van de nationale ploeg zijn Belgen een aantrekkelijk product geworden'
Gunter Thibaut, makelaar

De flitsende Zuid-Amerikanen blijven het meest in trek, met 113 Brazilianen en 82 Argentijnen in de G5-competities. Naast Frankrijk (95) en Spanje (71) exporteren Portugal (57) en Nederland (54), twee landen met een opleidingsreputatie, nog nipt beter naar de grote competities. Op plaats zeven prijkt België.

Met dank aan Rode Duivels

"In vergelijking met vroeger krijg ik veel meer telefoontjes uit grote voetballanden", zegt makelaar Gunter Thibaut, die de transfer van Foket afrondde en meerdere jonge spelers naar buitenlandse topclubs in Italië en Engeland loodste. "Door de uitstraling van de nationale ploeg zijn Belgen een aantrekkelijk product geworden. De prestaties op het WK hebben niet alleen de waarde van de Rode Duivels doen stijgen, ook die van de anderen errond. Er was een tijd dat ze bij wijze van spreken in Engeland geen Belgen wilden omdat enkelen de verwachtingen niet waarmaakten. Nu is dat het omgekeerde."

Het specifieke karakter van de Jupiler Pro League speelt ook zijn rol in de stijgende trend, vindt Peter Verplancke, samen met Jacques Lichtenstein zaakvoerder bij Eleven Management, dat Vincent Kompany, Thomas Meunier en Dedryck Boyata vertegenwoordigt. Verplancke: "De vrij cynische, resultaatgerichte manier van spelen in België draagt ertoe bij dat spelers sneller de stap naar een topcompetitie kunnen zetten. Op tactisch vlak en qua discipline zijn ze beter voorbereid dan pakweg spelers uit de open Nederlandse competitie. Dat geldt ook voor niet-Belgen. De Jupiler Pro League blijft een ideale trampoline. Een betaalbare markt met gewicht. Dat zie je aan het aantal buitenlandse scouts in play-off 1 als het er echt om draait."

'Dat onderdanige zit in onze Belgische aard en dat bevalt ze wel in het buitenland'
Peter Verplancke, Eleven Management

Dat Belgische makelaars, door het succes van Rode Duivels in hun portefeuille, een netwerk uitbouwden bij buitenlandse topclubs helpt ook een serieus handje. Ons kent ons.

Bovendien genieten onze landgenoten bij hun werkgevers een uitstekende reputatie. "Belgen zijn doorgaans meertalig, passen zich sneller aan, komen uit een klein land en hebben dus al vaker gereisd", zegt Verplancke. "Dezelfde reputatie als de Scandinaviërs hebben. Belgen maken ook niet snel lawaai. Dat onderdanige zit in onze aard en dat bevalt ze wel in het buitenland."

Bij Manchester City raken werknemers niet uitgepraat over de bescheidenheid van Kevin De Bruyne. Bij Chelsea koesteren ze in alle geledingen Eden Hazard omdat hij ondanks zijn vedettestatus zich allesbehalve als een ster gedraagt, zonder entourage van golddiggers. Bij Liverpool heeft de verantwoordelijke die zich over het welzijn van de spelers ontfermt geen werk met Simon Mignolet. In gesprekken met mensen van Engelse clubs komen altijd dezelfde zaken naar boven: de snelle aanpassing, de talenkennis, een degelijke opvoeding en goed onderwijs. Stilaan waarderen ze ook in de rest van Europa steeds meer die Belgische specialiteiten.

► Kevin De Bruyne wordt bij Manchester City geroemd om zijn bescheidenheid.Beeld Photo News