Luister naar

‘SGP is geen museumstuk’

Nieuws
De honderdjarige partij viert met de achterban een feestje in het Openluchtmuseum. Partijleider Kees van der Staaij ontmoet zijn fans.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
zaterdag 22 september 2018 om 19:46
Het Openluchtmuseum in Arnhem is opgesierd met oude SGP-posters.
Het Openluchtmuseum in Arnhem is opgesierd met oude SGP-posters. nd

Arnhem

Het is een beetje guur, maar droog, wanneer SGP-leider Kees van der Staaij zaterdag, stipt om 11.00 uur, de SGP-familiedag aftrapt. Ruim 1900 mensen uit zijn achterban zijn naar het Openluchtmuseum getogen om het eeuwfeest te vieren.

Van der Staaij staat bij het Amsterdams huis, met een aanplakzuil met affiches over kraken en neutronenbommen, dat voor deze gelegenheid is opgesierd met oude SGP-verkiezingsposters. Hij verwelkomt de SGP’ers op het plein en vertelt dat je in dit museum dingen ziet die kinderen niet snappen, bijvoorbeeld een typemachine. ‘Dat moet je dan uitleggen.’ Gelukkig heeft zijn partij daar geen last van, meent hij. ‘De SGP is geen museumstuk.’

Een tijdje later zit Van der Staaij in het piepkleine Haagse trammetje dat over het grote museumterrein zijn rondjes rijdt. Deze tram is omgebouwd tot SGP-tram. De Kamerleden houden hier vandaag hun jubileum-spreekuur. Het is de partijleider opgevallen dat veel mensen via filmpjes op de website of op YouTube kennis hebben genomen van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Een meisje van een jaar of tien meldt vol trots dat haar moeder fan van Kees van der Staaij is. Glimmend neemt hij het compliment in ontvangst en zegt: ‘Doe haar de groeten’.

In de Kasteelboerderij Oud Beijerland is een doorlopend programma voor de SGP-families opgezet, met een jubileumfilm, stands en een vragenhalfuurtje met de Kamerleden, die allemaal aanwezig zijn. Oud-onderwijsman Roelof Bisschop is speciaal ingezet om de kleine kinderen te vermaken. Hij heeft er serieus werk van gemaakt en is in het gemeentearchief van Goes geweest om zijn spookverhaal overtuigend te brengen. Met luide stem, dan weer fluisterend weet hij als een eigentijdse W.G. van de Hulst de kleintjes te boeien. Het loopt, met een stichtelijk slot, goed af.

Buiten de boerderij kunnen mensen een SGP-affiche uitzoeken en een familiefoto (laten) maken. Een vrouw pakt gedecideerd een poster met het enige vrouwelijk raadslid, Lilian Janse. Ze draagt haar man op zich met deze politica te laten vereeuwigen. Even later is er een jong gezin dat zich met de verkiezingsposter van ir. C.N. van Dis laat portretteren. Deze Van Dis was van 1929 tot 1973 Kamerlid. Waarom kiezen ze juist deze oud-gediende? De jonge vader begint te lachen en zegt dat hij Coert van Dis heet. Hij wil met zijn overgrootvader vastgelegd worden.

Tijdens het vragenuurtje zegt een vrouw dat ze geniet van de gevatte en bondige bijdragen van de SGP-leider. Hoe doet hij dat toch, wil ze weten. Van der Staaij geeft een kijk in de keuken en verklapt dat de Kamerleden onlangs nog weer een cursus speech-schrijven en speech-houden hebben gevolgd. Bovendien scherpen de Kamerleden elkaar op wanneer ze elke werkdag van de Tweede Kamer ’s morgens beginnen met het pr-overleg.

Voor wie er nog geen genoeg van heeft is er een speciaal boekje gemaakt met anekdotes, foto’s en affiches van de jubilerende partij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.