Hond Uscko mag opnieuw naar huis

Dierengedragstherapeut Dany Grosemans (rechts) ging onder meer op wandel met Uscko om te kijken hoe de viervoeter op externe prikkels reageert. Sven Dillen

Uscko, de Mechelse herder die in december twaalf kinderen op een lagere school in Paal beet, mag opnieuw naar huis. De hond werd na het incident bij een hondenkweker geplaatst.

km

De burgemeester van Beringen, Maurice Webers (SP.A), heeft vrijdag beslist om de bewaringsmaatregel van Uscko op te heffen. ‘De veiligheid van de burgers van de stad Beringen in het algemeen en de leerkrachten en kinderen van de school De Buiteling in het bijzonder wordt op dit ogenblik terug gewaarborgd’, zegt hij in een persbericht.

Na technische controle door de politie, de gedragstherapeut, de medewerker van de technische dienst van de stad en de preventieadviseur van de school blijkt dat de eigenaar de opgelegde infrastructuurwerken volledig heeft uitgevoerd. Volgens de stad kan de hond nu niet meer buiten de omheining geraken.

Er werd onder meer een afspanning voorzien van minstens twee meter hoog met daarop een draad van 50 centimeter in een terugslag naar binnen. Er werd ook een draad in de grond voorzien zodat de hond zich niet kan uitgraven.

De schooldirectie werd op de hoogte gebracht dat de hond bij de start van de nieuwe schoolweek terug aanwezig zal zijn in de aanpalende woning. ‘Zo kunnen zij zich hierop voorbereiden en dit communiceren met de betrokken ouders en kinderen.’

Gedragstherapeut

Het lot van Uscko verdeelde de Limburgse gemeente Paal. Een onlinepetitie met bijna 50.000 handtekeningen vroeg clementie voor de ‘speelse trouwe knuffelbeer die graag met ballen speelt’. Andere ouders wilden een herhaling van de feiten vermijden en eisten drastische maatregelen met een dodelijk spuitje.

Uiteindelijk werd de hond Uscko in december uitgebreid onderzocht door dierengedragstherapeut Dany Grosemans. Hoewel hij niets over de resultaten van het onderzoek wilde zeggen, zou de hond zich toen relatief goed maar erg speels en weinig afgericht hebben gedragen.