© Jordi Huisman/Hollandse Hoogte

Genkenaar met invaliditeitsuitkering krijgt werkstraf: “Werken gaat wel hoor”

Een 46-jarige Genkenaar werd woensdag voor de correctionele rechtbank in Tongeren veroordeeld tot een werkstraf van 150 uren en een geldboete van 800 euro omdat hij bij de bakker en in de Aldi betaalde met valse briefjes van vijftig euro. De man geniet van een invaliditeitsuitkering van 1.800 euro per maand. “Maar werken gaat wel, hoor”, zo klonk het.

shde

De feiten dateren van oktober 2018 nadat de man een bezoekje bracht aan de rommelmarkt in Sint-Truiden. Daar botste hij op een man die hem zeventien valse briefjes van vijftig euro aanbood. Het zou hem 500 euro kosten. Hij gaf de valse bankbiljetten uit bij een bakker in Genk en tijdens het betalen van zijn boodschappen in de Aldi. Ook zijn vrouw kreeg zonder het zelf te weten vals geld toegestopt.

Invaliditeitsuitkering

“Ik heb een fout gemaakt”, zo sprak de man begin deze maand voor de rechter. “Ik ben er zonder na te denken in meegegaan. Ik wilde een extraatje hebben voor de feestdagen die er toen aankwamen.” Opmerkelijk, aangezien de man niet kampte met financiële problemen. “Ik krijg een invaliditeitsuitkering van 1.800 euro. Mijn vrouw krijgt een uitkering van 900 euro en we hebben ook nog kindergeld”, zo deed hij zijn financiële situatie uit de doeken. “Er zijn mensen die in een moeilijkere situatie zitten en het op een veel eerlijkere manier willen oplossen”, zo sprak de rechter.

De man zag een werkstraf wel zitten, ook al is hij invalide verklaard en geniet hij van een maandelijkse uitkering. “Maar dat is normaal gezien geen probleem, hoor”, stelde hij de rechter gerust. “Ik ben sinds kort zelfs in bijberoep gestart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer