“Onbekwame kandidaat” is nieuwe officier-dienstchef van brandweerkorps

© rdb

Tanguy du Bus de Warnaffe is officieel aangesteld als officier-dienstchef bij de Brusselse brandweer. Bij de eerste sollicitatie werd hij nochtans onbekwaam bevonden. De vakbonden zijn woedend en vrezen onenigheid binnen het korps.

Robin De Becker

De Brusselse brandweer was al langer op zoek naar drie leidinggevenden om het organigram in te vullen voor wat de “grootste herstructurering in twintig jaar tijd” genoemd werd. De functie van administratief coördinator werd eerder al ingevuld, maar voor die van officier-dienstchef en commandant-tweede-in-bevel was niet al te veel interesse. Tanguy du Bus de Warnaffe solliciteerde destijds als enige voor de functie van officier-dienstchef. Hij staat dan ook al bijna twee jaar ‘tijdelijk’ aan het hoofd van de brandweer. Toch werd hij onbekwaam bevonden.

Grondige terreinkennis

Dat hij nu wel de functie krijgt toegewezen - vanaf 1 augustus - is dus opmerkelijk. “Hij wordt aangesteld op basis van zijn grondige kennis van het terrein en van de context van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH), zijn sterke motivering en de wil om de samenhang en samenwerking tussen de personeelsleden te verbeteren”, motiveert Cécile Jodogne (DéFi), bevoegd staatssecretaris, de keuze.

Bij de vakbonden wordt vol onbegrip gereageerd op de aanstelling. “Dit is een gemiste kans en lijkt vooral een politieke benoeming”, zegt Dirk Van der Ougstraete van het ACV. “Als dit de nieuwe wind is die Jodogne wil laten waaien, zijn we nog ver van huis. Eigenlijk presteerde Tanguy du Bus de Warnaffe ondermaats op vier van de vijf punten tijdens de selectieproeven. Operationeel is hij goed, maar deze functie is wel andere koek. Jodogne wil absoluut met hem verder en hij was bovendien de enige kandidaat. Maar hij is niet geliefd binnen het korps.”

Taalproblemen

Van der Ougstraete haalt er ook problemen door de taalwetgeving bij. “Omdat Tanguy du Bus de Warnaffe officieel als Nederlandstalige werd aangesteld, kon een perfecte Nederlandstalige kandidaat voor commandant-tweede-in-bevel niet worden aangesteld. Maar du Bus de Warnaffe is eigenlijk Franstalig en genoot enkel zijn schoolopleiding in het Nederlands. En zo komt het dat er drie Franstaligen aan het hoofd van de brandweer komen te staan.”

Voorlopig wordt de functie van commandant-tweede-in-bevel nog altijd ingevuld door een 66-jarige pensioengerechtigde brandweerman die eigenlijk niet had gesolliciteerd voor die functie. “Ik vrees dat het laatste woord hierover zeker nog niet is gezegd”, waarschuwt Van der Ougstraete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen