camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 

Onderbroekenprotest

Waarom deze vrouwen massaal hun string tonen

Ierland

-

De Ierse vrouwen zijn boos en tonen hun woede door hun strings ­massaal op sociale media te gooien. ­Reden? Een ‘verkrachter’ die vrijuit gaat nadat hij opwierp dat zijn ‘slachtoffer’ seksueel contact uitlokte door in een string uit te gaan. In verschillende steden is er straatprotest.

“Kijk hoe dat meisje er die avond bijliep. Ze droeg een string. Ik herhaal: een string. Zou het dan niet aannemelijk zijn, mijnheer de rechter, dat ze open stond om iemand te ontmoeten voor seks?” Met vier zinnen heeft een advocate, Elizabeth O’Connell, half vrouwelijk Ierland tegen zich in het harnas gejaagd.

De advocate trad op voor een 27-jarige man die zich enkele maanden geleden zou vergrepen hebben aan een tienermeisje (17) in de Zuid-Ierse stad Cork. De twee hadden elkaar die avond leren kennen in een pub en waren ’s nachts samen in de graskant beland. Voor de jonge vrouw was het haar eerste seksueel contact. Hoewel de man sprak van seks met wederzijdse toestemming, trok de vrouw de ochtend nadien naar de politie met de melding dat ze verkracht was. Ze verzekerde de speurders dat ze nooit seksueel contact had gewild.

Toen ook een Iers parlementslid, Ruth Coppinger, in het parlement met haar textiel begon te zwaaien, was het hek helemaal van de dam. BELGAIMAGE

Na lange debatten kreeg ze deze week ongelijk. De twaalfkoppige jury besloot na een lange beraadslaging dat er geen bewijzen waren geleverd van seksueel misbruik. De jongeman ging vrijuit en de advocate keerde huiswaarts met het idee dat haar pleidooi de jury meesterlijk had overtuigd.

Massaal veel strings

Niet veel later startte de ­publieke verontwaardiging. Het hoofd van het Ierse ­crisiscentrum inzake verkrachtingen in Dublin was niet mals voor de advocate en haar suggestieve pleidooi. Als protest gooide ze ook een string uit haar eigen dressing in de strijd. Vrijwel meteen gevolgd door tientallen Ierse vrouwen die haar “virtueel onderbroekenprotest” volgden.

Toen ook een Iers parlementslid, Ruth Coppinger, in het parlement met haar textiel begon te zwaaien, was het hek helemaal van de dam. Ze vroeg zich luidop af of rechters en advocaten geen extra cursussen moesten volgen na het aanhoren van zoveel onzin. Zelf kreeg ze naast lof ook bakken kritiek van zij die het ongehoord vonden om ondergoed te tonen in een serieuze instelling als het nationale parlement. In geen tijd groeide het pleidooi van de advocate uit tot een nationaal item.

Niet alleen op sociale media drukten vrouwen de voorbije dagen massaal hun steun uit voor de 17-jarige. Plots waren er vrouwen die hun strings aan de voorruit ophingen en werd er door feministische groeperingen en vrouwelijke politici opgeroepen tot straatprotest. Wat afgelopen weekend in verschillende Ierse steden ook gebeurde. De Ierse vrouwen zijn boos, en het einde van de protesten lijkt nog niet in zicht.