Direct naar artikelinhoud
Kanker

CT-scans bij kinderen gelinkt aan risico op hersentumor

CT-scan.Beeld REUTERS

Volgens een nieuw Nederlands onderzoek lopen kinderen door CT-scans een iets groter risico op een hersentumor. Door blootstelling aan straling op het hoofd zou bij onze noorderburen 1 extra hersentumor voorkomen op een jaarlijks totaal van 120.

Voor het onderzoek werden zowat 168.000 Nederlandse kinderen onderzocht die tussen 1979 en 2012 een of meerdere CT-scans ondergingen. Bij leukemie werd geen positieve link met de stralingsdosis vastgesteld, omdat die vaak erg laag is en een verhoogd risico in de studie niet te meten is. In eerder Australisch onderzoek werd ook daar een verhoogd risico vastgesteld.

Het is geweten dat een stralingsdosis optelt naarmate er meer scans worden uitgevoerd, en bij kinderen zijn de celdelingen nog in volle gang waardoor weefsels kwetsbaarder zijn voor mogelijke DNA-breuken. Daardoor zouden ze twee tot tien keer gevoeliger zijn dan volwassenen.

'Het aantal CT-scans bij kinderen ligt bijzonder laag en de dosissen worden ook aangepast aan de leeftijd, zodat het risico afneemt'
Kinderradioloog Caroline Ernst (UZ Brussel)

Volgens hoofdonderzoeker Michael Hauptmann (Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam) zijn de cijfers geen reden tot paniek, wel een signaal dat de  "afweging tussen een snelle CT-scan of een alternatieve beeldvorming zoals MRI of echografie goed gemaakt moet worden". In 2015 waren er in Nederland 1,5 miljoen CT-scans, vier keer zoveel als begin de jaren 90. In België is de zogenaamde 'scanverslaving' nog groter': 2,2 miljoen CT-scans, terwijl er minder inwoners zijn.

Kinderradioloog Caroline Ernst (UZ Brussel) wijst er op dat de RIZIV-cijfers geen onderscheid maken tussen kinderen en volwassenen. "Het aantal CT-scans bij kinderen ligt bijzonder laag en de dosissen worden ook aangepast aan de leeftijd, zodat het risico afneemt. Het bewustzijn over stralingsbescherming is de laatste jaren sterk gegroeid." Omdat het wettelijk verplicht is om een dosisrapport bij te houden, kan de arts bovendien de accumulatie van de straling goed inschatten.