Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Antwerpen laat dan toch struikelstenen voor oorlogsslachtoffers toe

Struikelsteen die de 91-jarige Tony Weber-Susskind vorige maand plaatste voor haar moeder, zonder toestemming van de stad Antwerpen.Beeld Aurélie Geurts

De Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS) toont zich in een persbericht tevreden over de beslissing van de stad Antwerpen om zogenaamde struikelstenen toe te staan. Via de website van de stad kan iedereen een aanvraag doen om een gedenksteen in het voetpad voor het huis van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te plaatsen.

"Een belangrijke overwinning voor de herdenkingsvrijheid", noemt AMS de beslissing in een persbericht. De groep streed al jaren voor het toelaten van "Stolpersteine", een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In de meeste andere Belgische steden waren zulke gedenkstenen al toegestaan, maar Antwerpen hield lang de boot af omdat heel wat Antwerpse Joden tegen het idee van een gedenkteken op een voetpad gekant waren. In 2017 stelde de stad een wetenschappelijke adviesraad aan, die zich in mei van dit jaar uitsprak voor de struikelstenen.

Lees ook

Lees hier ons eerder stuk over de Antwerpse struikelstenen, toen die nog clandestien geplaatst moesten worden: 'Mala Leja Susskind Gutgold krijgt bronzen steen voor moed en zelfopoffering, ook al mag dat niet van de stad Antwerpen'.

Raphael Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties (FJO), geeft aan niet tégen de struikelstenen te zijn, maar ziet wel betere manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog passend te herdenken. "Met de Stolpersteine herdenken we maar een paar mensen. Wij geven de voorkeur aan één monument met de namen van alle Antwerpse slachtoffers, Joods of niet-Joods." Ook over dergelijk monument gaf de adviesraad in haar verslag een positieve aanbeveling. Het stadsbestuur bekijkt hierover de mogelijkheden.