© rr

Groep Van Eyck doekt acht bedrijven op

De handelsrechtbank in Turnhout heeft gisteren acht firma’s failliet verklaard die deel uitmaken van de cateringpoot van de Groep Van Eyck, onder meer in Kasterlee en Malle. “Vooral de beperkte impact op onze medewerkers is een opluchting”, zegt afgevaardigd bestuurder Jan Van Eyck.

Marc Peeters

De cateringactiviteiten van Van Eyck werken sinds eind vorig jaar deels onder de WCO-procedure, waardoor het bedrijf beschermd was tegen schuldeisers terwijl het probeerde te reorganiseren. Die procedure komt nu in een finale fase. “Om te beginnen is van de procedure gebruikgemaakt om schoon schip te maken in het aantal vennootschappen”, vertelt Van Eyck. “Als ondernemer begin je vaak nieuwe projecten waar je een structuur rond opzet. Die verandert vaak door reorganisaties of samenwerkingsverbanden. Sommige vennootschappen, met zetel in Kasterlee en Malle, waren hierdoor niet meer actief en hadden geen tewerkstelling meer.” Dat geldt onder meer voor ATB Verhuur, VR Catering en Quercus Primus.

Stadion KV Mechelen

Tribune M. was de vennootschap die als cateraar actief was in het stadion van KV Mechelen. “Deze activiteit is ontmanteld in juli 2018 en sindsdien was er geen tewerkstelling meer.” Over de afwikkeling van deze zaak is er nog wel een procedure lopende.

Ook de Groep Van Eyck B706 is failliet. “Deze vennootschap stond in voor de uitbating van een restaurant op de vrachtluchthaven Brucargo. Daar is op 1 januari elke activiteit gestopt. Er was slechts één personeelslid in dienst. Voor hem werd een oplossing gevonden binnen de andere activiteiten van de groep.”

Daarnaast is er nog een aantal vennootschappen bij de reorganisatie betrokken waar er wel impact is. “Als alles verloopt zoals gehoopt, kunnen we de schade beperken tot vijf mensen”, weet Jan Van Eyck. “Daarover moet de rechter nog beslissingen nemen.”

Proservice bvba en Hope nv zijn twee vennootschappen die vooral bezig waren met interne administratieve diensten. “Voor drie van de veertien werknemers is nog geen oplossing gevonden. De uitbating van foodcorners in Mechelen en Herentals, die gebeurde via bvba Meeza, hopen we onder de vleugels van Veresto te kunnen voortzetten.”

Kandidaat-overnemer

Dinner Events werkt voort onder de WCO-procedure. “Er zijn gevorderde gesprekken met een kandidaat-overnemer. Die zouden toelaten dat er tien van de twaalf werknemers aan boord blijven, maar het laatste woord ligt uiteraard bij de rechter.”

In het kader van de hele operatie wordt ook de E10 Hoeve in Brecht meegenomen. “Deze zaak, die helemaal niet failliet is, stond voor zware verplichte investeringen, onder andere voor de keuken en de feestzaal”, verduidelijkt Jan Van Eyck. “Ook hier gaan we voor een overname en vlekkeloze doorstart met hetzelfde personeel. Klanten hoeven zich geen zorgen te maken.”

Van Eyck benadrukt dat er voor de andere vennootschappen binnen Groep Van Eyck zoals Feestzalen Den Eyck, Domein De Putten, Camping Houtum, Link 21 en Veresto geen gevolgen zijn. “Die blijven allemaal actief. We stellen er nog 120 mensen te werk.”