Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Japanse politici dwingen protesterende collega met baby de raadszaal te verlaten

Raadslid Yuka Ogata met haar zoontje, voor die de raadszaal werd uitgezet.Beeld REUTERS

Ook in Japan hebben jonge ouders het niet makkelijk om kinderopvang te vinden. Dat wou een Japanse politica aantonen door haar baby mee te brengen naar de gemeenteraad. Ze werd verzocht de zaal te verlaten.

De Japanse werkcultuur wordt door mannen gedomineerd, maar daar wil premier Shinzo Abe iets aan doen. Vijf jaar geleden lanceerde hij zijn ‘Womenomics’. Met dat plan wil hij de werkende vrouw een duwtje in de rug geven. In het kader daarvan wil hij bijvoorbeeld het aanbod aan kinderopvang vergroten. Dat blijkt voorlopig niet voldoende.

De Japanse politica Yuka Ogata werd daarvan het levende bewijs. Zij is gemeenteraadslid in Kumamoto, een stad in het zuiden van Japan, met meer dan 675.000 inwoners. Tijdens een gemeenteraadszitting wou ze de aandacht vestigen op het tekort aan kinderopvang. Dat is volgens Ogata nog steeds een forse rem op de carrièrekansen van vrouwen. Dat illustreerde ze door haar zeven maanden oude zoontje mee te brengen naar de vergadering.

Tijdens een gemeenteraadszitting wou ze de aandacht vestigen op het tekort aan kinderopvang

Haar punt werd pijnlijk duidelijk, aangezien er meteen ophef ontstond. De aanwezigheid van de baby bleek een probleem. De raadsvoorzitter en -secretaris kwamen haar vragen wat de bedoeling was en leidden haar weg uit de raadszaal. Ze kwam uiteindelijk terug zonder zoontje, die bleef achter in de armen van een vriendin van Ogata.

Het secretariaat van de gemeenteraad stelt dat Ogata niet had aangekondigd haar baby mee te brengen. Het kondigde aan dat het haar standpunt over die kwestie wil herbekijken, gezien de ophef die is ontstaan. Een volgende keer mag Ogata's zoon de gemeenteraad dus misschien wél volledig meemaken.