Direct naar artikelinhoud
Londen

Londens metrostation Oxford Circus weer geopend: "Geen slachtoffers, verdachten of bewijs van schoten"

Er zouden meerdere schoten zijn gelost op Oxford Street en in metrostation Oxford Circus. Politie en brandweer zijn ter plaatseBeeld AFP

Metrostation Oxford Circus is weer geopend. Vrijdagavond werd het station even geëvacueerd na melding van een schietincident. De politie vond geen verdachten, slachtoffers of bewijs dat er schoten zijn gelost.

"Om 16.38 uur kregen we verschillende meldingen dat er schoten zouden zijn gelost op Oxford Street en ondergronds in het Oxford Circus-metrostation", liet de Metropolitan Police vrijdag in de vooravond weten in een kort bericht. 

Twitter bericht wordt geladen...

De politie nam de meldingen meteen ernstig en reageerde alsof er een link is met terrorisme. Gewapende en ongewapende agenten gingen ter plaatse, het metrostation werd ontruimd en "volledig en methodisch doorzocht." 

Om 18.40 uur kwam de Metropolitan Police met een nieuw statement. "Er zijn nog geen verdachten of slachtoffers gevonden, evenmin bewijzen dat er schoten zijn gelost."

De politie en brandweer bleven ter plaatse, maar vonden geen spoor. Omstreeks 19 uur ging het metrostation weer open voor het publiek. De politie trekt zich terug uit de stations, maar laat agenten patrouilleren in de buurt "om de burgers gerust te stellen." De politie maakt melding van één lichtgewonde. 

Twitter bericht wordt geladen...

Oxford Station ligt in het hart van Londen, jaarlijks gebruiken maar liefst 64 miljoen reizigers het station. Mede door de fameuze Black Friday, waarop veel winkels flinke kortingen geven, was het vandaag erg druk in de stad.

"Niet panikeren"

Burgemeester Sadiq Khan bedankt in een communiqué de politie- en veiligheidsdiensten voor hun "snelle reactie" op het incident in Oxford Street. Wat er precies is gebeurd, zegt hij niet.

Wel herhaalt de burgemeester dat er geen bewijzen van schoten zijn gevonden en geen slachtoffers. Hij bevestigt dat de politie zich terugtrekt en dat de metro weer normaal rijdt.

"Niet panikeren"
Beeld AFP

"Het is extreem belangrijk dat wij allemaal waakzaam blijven en niet panikeren. Het is van vitaal belang dat wij niet zelfgenoegzaam zijn. Bij twijfel is het altijd het best het zekere voor het onzekere te nemen en de politie te bellen", aldus de burgemeester die tevens verzoekt de anti-terreurlijn te bellen als men informatie over terreuractiviteit heeft.

"Niet panikeren"
Beeld REUTERS
"Niet panikeren"
Beeld REUTERS
"Niet panikeren"
Beeld Getty Images