Voetbal

RWDM degradeert uit hoogste klasse

Ontgoocheling bij RWDM na de match tegen Eupen.© belga

RWDM speelt volgend seizoen niet meer in de Jupiler Pro League. Op de slotspeeldag van de Relegation Play-off verloor het team uit Molenbeek met 2-0 op het veld van Eupen. Kortrijk, dat ook nog gevaar liep, ging met 3-1 onderuit bij Charleroi maar behoudt uitzicht op het behoud.

belga
Bron: BELGA

RWDM moest winnen bij Eupen, dat al veroordeeld was tot degradatie, en zelf hopen op puntenverlies van Kortrijk op het veld van Charleroi. De Karolo’s, al langer zeker van behoud, vervulden hun sportieve plicht en gingen voor eigen publiek voluit. Dat leverde hen voor de pauze een dubbele voorsprong op. Daan Heymans opende na 24 minuten de score vanop de stip, een kwartier later diepte Antoine Bernier de kloof uit.

In de tweede helft tekende Isaak Davies op het uur voor de aansluitingstreffer maar Youssuf Sylla (70.) stelde de zege van Charleroi helemaal veilig.  

Ook na het verlies van Kortrijk moest RWDM om zich te kunnen redden zelf een driepunter rapen op het terrein van Eupen. Abe en Carlos Alberto misten voor de pauze grote kansen op de 0-1 en na de koffie kregen de bezoekers het deksel op de neus. Isaac Nuhu zorgde voor de 1-0 na een individuele actie. 

RWDM moest nu twee keer scoren voor een verlengd verblijf in 1A. Yannick Ferrera bracht vers bloed met onder meer Gueye, die prompt voor meer schwung zorgde maar ook hij kon de netten niet doen trillen. In de slotfase werd het zelfs nog 2-0 na een ongelukkig eigen doelpunt van Christ Makosso. Zo viel het doek voor een zwak Molenbeek.

Woelig seizoen

RWDM promoveerde vorig seizoen als kampioen uit 1B maar veel plezier beleefde de Brusselse club, eigendom van de Amerikaan John Textor, niet aan de terugkeer op het hoogste niveau. In een woelig seizoen passeerden er in het Edmond Machtensstadion liefst vier coaches (Vincent Euvrard, Claudio Caçapa, Bruno Irles en Yannick Ferrera) maar niemand kreeg de trein op de rails. RWDM sloot de reguliere competitie af op de laatste plaats en kon ook in de nacompetitie geen vuist maken. 

Kortrijk verzekert als tweede in de Relegation Play-off van barrages om het behoud. De tegenstander daarin wordt Deinze of Lommel uit 1B. Die twee ploegen spelen zondag hun terugwedstrijd van de finale van de Promotion Play-off in de Challenger Pro League. De heenmatch in Lommel eindigde op 1-1.  Kampioen Beerschot en vicekampioen Dender stijgen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League.