Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: Nederlandse moslim voelt zich minder verbonden met Nederland | Duitse verkiezingen knetteren op rechts

Goedemorgen. Nederlandse moslims voelen zich steeds minder verbonden met Nederland, en relatief vaker gediscrimineerd, blijkt uit grootschalig Europees onderzoek. Lees hier hoe dat zit. Verder ondermeer in deze ochtendnieuwsbrief: met 600 man onbeperkt eten bij een wereldrestaurant: het wordt steeds populairder. En steeds vaker bepaalt een algoritme wie geschikt is voor een baan. Veel leesplezier!

Extreem-rechtse betogers protesteren met 'rode kaarten' tegen bondskanselier Merkel bij een gebouw in Wismar waar zij spreekt.Beeld Daniël Rosenthal

Terwijl u sliep

Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd en minder verbonden met Nederland
Europese moslims zijn de afgelopen tien jaar somberder geworden over hun positie in de maatschappij. Vooral moslims in Nederland ervaren in toenemende mate discriminatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 10.500 moslims in vijftien verschillende EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie.

Hoogleraar waarschuwt: criminelen op de kieslijst voor gemeenteraadsverkiezingen 'zeer denkbaar'
Politieke partijen stellen nu hun kieslijsten samen voor de gemeenteraad. Criminele infiltratie is 'zeer denkbaar', waarschuwt lector Emile Kolthoff.

Nationaal actieplan tegen dementie stokt: 'Plan is niet goed doordacht'
Het Deltaplan Dementie, waar 80 miljoen euro overheidssubsidie in zit, hapert. Het is onvoldoende doordacht en heeft niet de brede steun die nodig is voor een nationaal actieplan. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) vandaag.    

Amerikanen nemen definitief afscheid van het tijdperk van extreem goedkoop geld
Na tien uitzonderlijke jaren heeft de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond definitief afscheid genomen van het tijdperk van het extreem goedkope geld. Vanaf volgende maand zal zij haar reusachtige schuldenberg stap voor stap afbouwen.http://www.volkskrant.nl/4517684

Vandaag in het nieuws

Het is - jawel - de nationale plasdag. Met onder meer de plasvriendelijkste stad van het land, gebaseerd op het aantal openbare toiletten.

In Amsterdam gaan bij wijze van proef alle toegangspoortjes op het Centraal Station drie dagen dicht, vanaf vandaag.

En een deel van het CETA-verdrag, het vrijhandelsverdrag tussen Canada, de EU en de EU-landen treedt in werking.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

Aanraders van de redactie

Met 600 man onbeperkt eten bij een wereldrestaurant
In een wereldrestaurant is het aanbod ruim, vaak uit exotische keukens. De prijs van de maaltijd staat vast. De grote zalen bieden groepen en families zorgeloze gezelligheid. 'Heerlijk. Net een allinclusive-vakantie.' (+)

Duitse verkiezingen knetteren op rechts: tegenstanders jouwen Merkel uit
Waar Angela Merkel ook spreekt in de aanloop naar de verkiezingen van zondag, overal staan boze betogers. Zo lift populistisch en extreem-rechts mee op de CDU-campagne. 'Links heeft geen antwoord op problemen.' (+)

Computers krijgen het steeds meer voor het zeggen: algoritme bepaalt of jij de baan krijgt
Computers krijgen het steeds meer voor het zeggen op de afdelingen personeelszaken. Algoritmen wijzen de perfecte kandidaat aan. (+)

Wereldrestaurant Genieten en zo in Leiderdorp. De doelgroep van dit type horeca is 'wat minder culinair georiënteerd, maar wil wel gezellig uit eten'.Beeld Marcel Wogram

Kamer wil nooit meer ongemerkt miljardenuitgaven doen
Het mag nooit meer gebeuren dat de Tweede Kamer ongemerkt toestemming geeft voor miljardenuitgaven in de zorg. Zowel oppositie- als coalitiepartijen willen dat de politiek voortaan weer het laatste woord heeft. (+)

Verslaggeverscolumn: dierenfilosoof Eva Meijer zet wat luikjes open die altijd dicht hebben gezeten
Dierenfilosoof Eva Meijer maakt van het Binnenhof een ark van Noach. We moeten met de dieren - niet-menselijke dieren, preciseert Meijer - in gesprek om te horen wat die willen. Verslaggever Ariejan Korteweg was aanwezig bij haar promotie. (+)

Trainingskamp beleggen? Landhuis De Bloemenbeek is populair bij topclubs
FC Twente legde er de basis voor zijn wederopstanding tegen FC Utrecht, veel grote clubs verbleven er. Wat is de kracht van De Bloemenbeek? (+)

FC Twente hervond zichzelf voor de wedstrijd tegen FC Utrecht in dit landhuis: een populair hotel onder topclubs voor een trainingskamp.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant