In Soedan woedt al een jaar oorlog: duizenden mensen kwamen om het leven, miljoenen Soedanezen zijn op de vlucht.
Foto: AFP via Belga Image

Soedanese rebellen voeren etnische zuivering uit in West-Darfoer, zegt Human Rights Watch in nieuw rapport

In de Soedanese deelstaat West-Darfoer maken rebellen van de Rapid Support Forces zich schuldig aan etnische zuivering, zo stelt Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. De mensenrechtenorganisatie roept de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie op om onmiddellijk een wapenembargo tegen heel Soedan in te stellen, de geweldplegers te vervolgen en een missie te lanceren om burgers te beschermen.

Op 15 april 2023 brak er in Soedan een bloedige machtsstrijd uit tussen het reguliere leger, geleid door Abdel Fattah al-Burhan, en de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces) van Mohamed Hamdan Dagalo, ook bekend als Hemedti.Ā 

Sinds het begin van het conflict zijn in West-Darfoer duizenden mensen gedood. Vooral de etnische minderheid Massalit en andere niet-Arabische gemeenschappen lijden er onder het geweld. Ook meer dan een half miljoen anderen sloegen op de vlucht voor dit drama naar Tsjaad. Drie kwart van de vluchtelingen daar komen uit Al-Junaynah.

Tussen april en juni vorig jaar vielen RSF-strijdkrachten en andere voornamelijk Arabische strijdgroepen de Massalit-wijken in Al-Junaynah, de hoofdstad van West-Darfoer, in golven aan.Ā In juni kwam het tot een triest hoogtepunt toen RSF-rebellen het vuur openden op een kilometerslang konvooi van vluchtende burgers.

Verschillende mensen die probeerden te ontkomen, onder wie kinderen en ouderen, werden neergeschoten. Ook Soedanezen die via de rivier Kajja de aanvallers probeerden te ontvluchten, werden doodgeschoten of verdronken.

In november vond opnieuw een groot bloedbad plaats. RSF-geweldenaars verzamelden toen verschillende jongens en mannen van de Massalit bij elkaar die zich verscholen in een wijk in Al-Junaynah. Zeker duizend personen werden doodgeschoten, volgens VN-schattingen.Ā 

Etnische zuivering

De aanvallen tegen de Massalit en andere niet-Arabische minderheden zijn het bewijs van een mogelijke genocide, stelt Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport.Ā De aanvallers waren volgens de mensenrechtenorganisatie duidelijk uit op etnische zuivering. Ook andere misdaden zoals foltering, verkrachting en plundering schuwden ze niet.Ā 

HRW-directeur Tirana Hassan roept de VN en de Afrikaanse Unie op om in actie te komen. "Terwijl de VN-Veiligheidsraad en de regeringen zich bewust worden van de nakende ramp in Al-Fashir (de hoofdstad van de deelstaat Noord-Darfoer, red.), herinneren de wijdverbreide wreedheden in Al-Junaynah eraan wat kan volgen wanneer er geen gezamenlijke actie wordt ondernomen."

Voor het rapport baseerde Human Rights Watch zich op interviews met 220 personen in Tsjaad, Oeganda, Kenia en Zuid-Soedan. Onderzoekers analyseerden ook meer dan 120 foto's en video's, satellietbeelden en documenten.

Meest gelezen