KUL-onderzoeker Michael Callens heeft een nieuw fietsframe ontworpen.
Volledig scherm
KUL-onderzoeker Michael Callens heeft een nieuw fietsframe ontworpen. © Joel Hoylaerts - Photo News

Sterk als staal, licht als een veertje: Vlaamse start-up gaat strijd aan met carbonkaders

De onbreekbare fiets komt eraan. Een Leuvens bedrijf gaat kaders bouwen die zo sterk als staal zijn, maar toch vederlicht. “Fietsen zijn als vliegtuigen: meestal gebeurt er niets, maar als het misloopt, zijn de gevolgen dramatisch”, zegt Michaël Callens van REIN4CED.

36 reacties

  • James Vernailen

    6 jaar geleden
    Iedereen hier die zo vriendelijk is om mij er op te wijzen dat een fiets geen kreukelzone heeft, ik ben met de fiets langs achter aangereden door een wagen en mijn fiets die plooit heeft de eerste klap opgevangen waardoor ik met mindere kracht weggesmeten werd, als dit niet gebeurt had ik dit wrs niet kunnen schrijven.
  • Eddy Naert

    6 jaar geleden
    Hopelijk gaat het voor hen niet de tour op zoals bij de Museeuw fietsen met vlascarbon
  • Daniel Corstjens

    6 jaar geleden
    Als ze een laagje kevlar tussen hun carbon steken breekt dat ook niet meer af!
  • Kurt Laes

    6 jaar geleden
    Waarom wil Ced regen hebben?
  • Rudy De Wever

    6 jaar geleden
    Toch zijn er reeds enkele merken, zeker voor de goede amateurfietser, die alu kaders in hun gamma hebben waarbij het eindgewicht hetzelfde tot zelfs lager ligt dan hun Carbon versies. Natuurlijk fijn en mooi intitiatief, dus alle succes gewenst.
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.