Op 8 mei wordt het werk voorgesteld in Bibliotheek De Krook in Gent.© rr/Michiel Devijver

Lierenaar Tom Marien debuteert voor volwassenen met ‘de geur van zwart’: “Een persoonlijke mijlpaal”

Lier -

In ‘de geur van zwart’ brengt auteur en Lierenaar Tom Marien zijn donkerste gedichten samen, die hij samen met illustrator Pascale Pettersson tot leven wekt. Het resultaat is een unieke samenwerking die poëzie en grafische elementen combineert, en kan worden gelezen als een graphic novel.

Hélène Baccaert

Tom Marien schreef enkele goed onthaalde prentenboeken en publiceerde poëzie en kortverhaal in onder meer Deus Ex Machina, Poëziekrant en De Titaan. De auteur die al zeven boeken voor kinderen op zijn naam heeft staan, markeert met deze bundel zijn eerste serieuze publicatie voor volwassenen. “Na jarenlang de Lierse binnenstad te hebben getrakteerd op mijn stadsgedichten, is het nu tijd voor mijn eerste volwaardige dichtbundel”, aldus Marien. “Een persoonlijke mijlpaal”, zegt de auteur.

De samenwerking met illustrator Pascale Pettersson begon rond 2018, toen ze elkaar leerden kennen bij vzw Wezelsoor, een creatieve organisatie die workshops gaf op basisscholen. “Ik zag haar werk en was meteen verkocht aan haar aparte stijl”, herinnert Marien zich. “Pascale hapte toe. Ik bracht vervolgens mijn donkerste gedichten samen. En telkens ik een gedacht schreef dat nogal ijl van toon was, belandde het in de verzameling die we ondertussen ‘de geur van zwart’ hebben genoemd.”

13

Hun gezamenlijke inspanningen resulteerden in een verzameling van 13 gedichten, met als rode draad de thematiek van het donkere en ongrijpbare. “Heel veel uren selecteren, kijken en spreken leidde tot de uiteindelijke keuze van 13 gedichten. Qua ongeluksgetal kan het haast niet symbolischer.”

Door het overleg ontstonden er relaties tussen de personages. “Het interessante aan het doorpraten en selecteren was het ontstaan van de relatie tussen de personages onderling”, legt Marien uit. “In deze graphic poems gaan de personages vol op de rem van het leven staan. Of ze knallen met open ogen tegen de muur. In nu eens tedere en dan weer rauwere beelden eist elk individu zijn plek op.”

“Op commercieel vlak kan de bundel op twee stoelen landen, op die van de poëzie en die van de graphic novel. Nu zijn we gewoon heel trots dat het eindresultaat getoond mag worden”, sluit Marien af.

Op 8 mei wordt het werk voorgesteld in Bibliotheek De Krook in Gent en zullen de makers in gesprek gaan met Bert Potvliege van het Poëziecentrum en een live mix van woord en beeld presenteren, terwijl muzikant Joey Brocken het beste van zichzelf geeft. De geur van zwart is verkrijgbaar via poeziecentrum.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners