Zingend lid Cartier-familie opgepakt als witwasser van Colombiaanse drugsmaffia

MIAMI -

Zakenman en zanger Maximilien De Hoop Cartier (57), een telg van de wereldberoemde Cartier-familie, is in de Verenigde Staten gearresteerd op beschuldiging van het witwassen van tientallen miljoenen dollar aan drugsgelden van een Colombiaans drugskartel. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij voor de rest van zijn leven in de gevangenis te moeten blijven.

Joris van der Aa

Max De Hoop Cartier, een directe afstammeling van de oprichter van het Franse luxemerk Cartier, heeft volgens de openbare aanklagers in New York op grote schaal drugsgelden omgezet in cryptomunten als Tether. Daarnaast zou hij ook betrokken zijn geweest bij de invoer van meer dan honderd kilogram cocaïne. De Hoop Cartier, die de Argentijnse nationaliteit heeft, werd eind februari gearresteerd in Miami. Begin deze maand werd hij officieel in beschuldiging gesteld van witwassen, financiële fraude en cocaïnesmokkel, samen met vijf leden van een Colombiaans drugskartel.

De aanklagers menen te kunnen bewijzen dat Cartier en de vijf Colombianen minstens 14,5 miljoen dollar hebben witgewassen

Maximilien De Hoop Cartier is behalve een bekende jazzzanger ook een zakenman met een indrukwekkend netwerk aan bedrijven. Hij was dertig jaar actief in handel en productie van bieren en wijnen. Hij was de man die Argentijnse wijnen en bieren in Europa introduceerde onder de merknaam Patagonia, dat hij later zou verkopen aan het gelijknamige Amerikaanse merk van outdoor kleding.

In het begin van de coronapandemie besloot Max Cartier, die Zwitserland had ingeruild voor de Franse hoofdstad Parijs, om zijn leven helemaal om te gooien. Hij nam zanglessen en lanceerde zichzelf als crooner en jazzzanger. Cartier heeft ondertussen twee volwaardige albums met liedjes uitgebracht.

Digitale financiën

Maximiliem De Hoop Cartier profileerde zich de jongste jaren dan wel als artiest, het zakenleven heeft hij nooit helemaal achter zich gelaten. Met zijn bedrijf Vintech Capital LLC stortte hij zich op de wereld van de digitale financiële dienstverlening. Volgens de openbare aanklagers in New York creëerde Max Cartier een netwerk van schermbedrijven die hij gebruikte om gelden te transfereren. Daarmee zou hij volgens de speurders een illegaal platform voor de uitwisseling van de cryptomunt Tether hebben gerund. Dat platform zou gebruikt zijn om honderden miljoenen dollar aan criminele gelden te versluizen. De aanklagers menen te kunnen bewijzen dat Cartier en de vijf Colombianen zo minstens 14,5 miljoen dollar hebben witgewassen. Cartier zou al deel uit hebben gemaakt van het criminele netwerk sinds 2020, in dezelfde periode dat hij besliste om zich te herlanceren als zanger en artiest.

Max Cartier wordt vervolgd voor witwassen, samenzwering en bankfraude. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij voor de rest van zijn leven achter de tralies te verdwijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER