Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

De Block wijst Waalse minister, die te veel studenten geneeskunde laat studeren, op "enorme verantwoordelijkheid"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)Beeld Photo News

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat minister van Hoger Onderwijs in de Franse gemeenschap Jean-Claude Marcourt (PS) een "enorme verantwoordelijkheid" draagt door veel meer jongeren de studies geneeskunde te laten aanvatten dan er uiteindelijk werk zullen hebben. "Dit is niet eerlijk", vindt De Block.

Nog maar voor het tweede jaar organiseert de Franse gemeenschap een ingangsexamen voor de studies geneeskunde - een systeem dat al vele jaren in Vlaanderen bestaat. Nu blijkt dat Marcourt veel meer studenten laat deelnemen aan de studies dan er uiteindelijk werk zouden hebben. Van de duizend studenten die nu de jarenlange studies aanvatten, zou slechts de helft aan de slag kunnen gaan.

"Dit is een hele verantwoordelijkheid die minister Marcourt op zich neemt", reageert minister De Block woensdag in De Ochtend op Radio 1. "Mensen laten starten en weten dat er bijna de helft te veel zijn, dan is niet eerlijk", vindt De Block. "Dat die mensen dan niet aan de bak zullen komen in ons land, is een enorme verantwoordelijkheid". Ze wijst erop dat de Franse gemeenschap de lat te laag gelegd heeft.