Direct naar artikelinhoud
Lijsttrekkersdebat

Dit zijn de 5 opvallendste momenten uit het Gentse lijsttrekkersdebat

Het lijsttrekkersdebat in Gent.Beeld Bas Bogaerts

Een saaie bedoening kon het lijsttrekkersdebat in Gent bezwaarlijk genoemd worden. Het werd een beschaafd debat, maar daarom niet zonder geknetter: dit zijn de vijf opvallendste momenten.

1. "Ik heb er zelf eens mijn voet door gebroken"

"Ik heb zelf, toen ik zeven maanden zwanger was, eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige." Met dat argument hoopte N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt het publiek te overtuigen om Gent tramvrij te maken. "Is dat nu een reden?", haalde Rudy Coddens (sp.a-Groen) meteen uit. 

Ook Carl Devos, die het debat ter plekke analyseerde, was kritisch. "Ik ken iemand die ooit een ongeval gehad heeft met de auto, met de fiets en als voetganger. Als we die allemaal afschaffen, blijft er niet veel meer over." Het publiek onthaalde de anekdote op hoongelach. Niet het enige pijnlijke moment voor Van Bossuyt.

2. "Fietsers zorgen voor problemen"

Een opvallende conclusie na het debat: zowat alle lijsttrekkers zijn het erover eens dat fietsers te vaak voor problemen zorgen. "Wie door de wandelstraten rijdt, vliegt op de bon. Wie niet horen wil, moet voelen", zei sp.a-Groen-lijsttrekker Rudy Coddens. "Het is Keizer Fietser geworden na het circulatieplan", repliceerde Anneleen Van Bossuyt (N-VA). Of hoe een zelfverklaarde fietsvriendelijke stad ook grenzen kent.

CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke bekende zelfs dat ze niet meer fietst, omdat het lang geleden is en ze de stad te onveilig vindt om te fietsen. Dus verkiest ze de scooter. "En het is een heel lichte, ik mag overal door in het voetgangersgebied", zei ze, iets wat op applaus onthaald werd.

Ruddy Coddens (sp.a-Groen) en Mieke Van Hecke (CD&V) op het lijsttrekkersdebat.Beeld Bas Bogaerts

3. Niemand lijkt een oplossing te hebben voor de armoede

 De lijsttrekkers hadden allen grote woorden over de te alomtegenwoordige armoede in Gent. Ruddy Coddens (sp.a-Groen) had het over een 'masterplan wonen', Mieke Van Hecke (CD&V) wil van armoede een bevoegdheid van de burgemeester maken en Tom De Meester (PVDA) hekelde dat te vaak de deurwaarder afgestuurd wordt op schuldplichtigen.

Toch bleef analist Carl Devos op zijn honger te zitten. "Armoede is een van de meest gênante onderwerpen van dit bestuur. Ik wist niet dat het zo erg gesteld was met armoede in Gent." Devos, die heel het debat grappend en opgewekt analyseerde, werd even somber. "Ik vrees dat het in de volgende legislatuur niet beter zal gaan."

'Armoede is een van de meest gênante onderwerpen van dit bestuur. Ik wist niet dat het zo erg gesteld was met armoede in Gent'
Carl Devos, analist ter plaatse
Carl Devos werd even somber op het lijsttrekkersdebat.Beeld Bas Bogaerts

4. Schoot burgemeesterskandidaat Mathias De Clercq (Open Vld) zichzelf in de voet?

Mathias De Clercq debatteerde als een burgemeester, met lof voor verschillende mensen en een verbindende stem. Toch schoot De Clercq volgens Carl Devos in zijn eigen voet. "Ik kan het moeilijk begrijpen dat iemand die de ambitie heeft om burgemeester te worden, de ene na de andere coalitiepartner uitschakelt. Hoe kan je in hemelsnaam nog een coalitie vormen?"

5. "Moet ik blijven staan voor dit onderdeel?"

De lijsttrekkers wisten hoe ze het publiek moesten behagen: met grappen en grollen. "Moet ik blijven staan voor dit onderdeel?", grapte PVDA-lijsttrekker Tom De Meester toen het thema coalitievorming werd aangekondigd.

De Meester erkent dat hij niet in een coalitie zal geraken, nadat verschillende partijen een samenwerking met PVDA uitsloten. "Het kartel laat uitschijnen dat het wil besturen met Open Vld en CD&V." PVDA wil wel in zee met sp.a en Groen, "maar ik stel vast dat dat politieke sciencefiction is".

Tom De Meester (PVDA).Beeld Bas Bogaerts

Meer weten over het debat? Herbekijk het hier gratis of lees onze recap