Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

Nieuws
De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel ‘een grote mate van overeenstemming’. Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput ‘op een paar doorbraken de komende dagen, weken’.
anp
donderdag 18 april 2024 om 03:00
Afbeelding
beeld anp

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky deed per videoboodschap een klemmend beroep op de EU-leiders om meer Patriots en andere luchtverdedigingswapens te sturen. Oekraïne staat steeds weerlozer tegen de onophoudelijke Russische bombardementen.

Meerdere EU-landen zouden Oekraïne aan meer luchtafweer kunnen helpen, maar er is ‘niet vanavond gezegd: dat land gaat dat systeem leveren. Dat kost echt meer tijd’, zei Rutte na afloop van de eerste dag van de EU-top.

De demissionair premier bespeurde wel een ‘gevoel van urgentie’. Dat, samen met de aanmoediging van de NAVO voor lidstaten om hun eigen voorraden verder aan te spreken, geeft hem goede hoop.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

Afbeelding

Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje.

Afbeelding

Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa.

Afbeelding

Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.

Afbeelding

Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

Afbeelding

Huisartsen: stoppen met 'benzo's' complex en intensief

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) noemt het 'risicovol en zorgwekkend' dat honderdduizenden Nederlanders langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen gebruiken.