EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

Nieuws
De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.
anp
donderdag 18 april 2024 om 03:37
Afbeelding
beeld anp

De werkgroep moet helpen de komende zeven campagneweken nepnieuws, propaganda en andere desinformatie in kaart te brengen. ‘We willen op zeer frequente basis een balans opmaken van wat we zien op het gebied van desinformatiecampagnes’, kondigt De Croo aan. De EU wil dan ‘die informatie gaan koppelen aan elkaar, gaan delen met de EU-lidstaten en samenwerken met de nationale juridische autoriteiten om daarin op te treden’. De EU gebruikt daarvoor een afstemmingsmechanisme dat voor crises is bedoeld en bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie is ingezet.

De Croo en zijn Tsjechische collega zouden graag zien dat het Europees Openbaar Ministerie de taak en bevoegdheid krijgt om op te treden tegen buitenlandse inmenging. Maar dat lukt in ieder geval niet meer voor de Europese verkiezingen, die in Nederland op 6 juni plaatsvinden.

De EU-leiders bleken op de EU-top in Brussel het er in elk geval over eens dat maatregelen nodig zijn om buitenlandse beïnvloeding te beletten, zegt demissionair premier Mark Rutte. ‘Ja, iedereen is zeer bezorgd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaans ministerie vindt dat bedrijven weg moeten uit Xinjiang

Internationale bedrijven moeten zich terugtrekken uit de Chinese regio Xinjiang vanwege de schendingen van de mensenrechten die daar plaatsvinden.

Afbeelding

VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan..

Afbeelding

Bitcoin onder 60.000 dollar na slechtste maand sinds 2022

De waarde van de bitcoin is woensdag verder gezakt tot onder de 60.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld kende in april al de slechtste maand sinds de ineenstorting van cryptobeurs FTX in november 2022.

Afbeelding

Nieuw videoplatform van Amazon moet alternatief worden voor TikTok

Streamingdienst Twitch van Amazon heeft een nieuw videoplatform onder de naam Discovery Feed gelanceerd. Discovery Feed moet uitgroeien tot een alternatief voor TikTok, dat verboden dreigt te worden in de VS.

Afbeelding

Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

Afbeelding

Starters vragen vaker hypotheek aan, hoogste aantal in vijf jaar

Het aantal starters dat in april een hypotheek heeft aangevraagd is in vijf jaar niet zo hoog geweest, meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Zo'n 14.500 starters vroegen vorige maand een hypotheek aan, in april vorig jaar deden nog geen 12.000 starters dit.