Rechter oordeelt over vergunning voor ‘asielhotel’

Nieuws
De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een ‘asielhotel’ in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.
anp
donderdag 18 april 2024 om 03:38
Afbeelding
beeld anp

De bestuursrechter in Zwolle zou aanvankelijk begin april al uitspraak doen. Een jurist die een deel van de bewoners bijstaat, heeft hem echter gewraakt. De bewoners wilden een nieuwe rechter omdat ze vooringenomenheid vreesden. De wrakingskamer bepaalde dat van vooringenomenheid geen sprake is.

In augustus 2022 meldde staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) dat hij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming gaf een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel ‘t Elshuys in het Twentse Albergen. Het was voor het eerst dat een gemeente tot medewerking werd gedwongen. Het besluit leidde tot veel protest in het dorp. Bewoners menen dat nooit serieus naar een alternatief is gekeken. Het COA heeft haast met het plaatsen van asielzoekers door een landelijk tekort aan opvang. In Albergen wil het 150 asielzoekers huisvesten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdamse beurs gesloten op Dag van de Arbeid, Londen wel open

De Amsterdamse beurs blijft woensdag dicht op de Dag van de Arbeid. Ook de andere markten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Parijs en Brussel, zijn dicht. In Frankfurt hebben beleggers eveneens een vrije dag. In Londen en New York wordt op 1 mei wel gehandeld.

Afbeelding

Verkopen Starbucks omlaag door zuinigheid bij consumenten

Starbucks heeft zijn verkopen in de eerste maanden van dit jaar zien terugvallen. Kortingen en nieuwe koffie-varianten in diverse markten bleken niet genoeg om prijsbewuste consumenten te verleiden meer koffies en andere producten te bestellen.

Afbeelding

Nederlandse industrie veert snel op dankzij toename nieuwe orders

De Nederlandse industrie herstelt zich snel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe.

Afbeelding

Omzet detailhandel stijgt bijna 5 procent

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 4,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

Afbeelding

GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.