© BELGA

STANDPUNT. … en Groen wint de verkiezingen

Puur cijfermatig bekeken is het uiteenvallen van Samen een slechte zaak voor de N-VA. In de peiling van deze krant eind september bleek dat Groen en sp.a elk apart beter zouden scoren dan samen. Na die peiling hebben ze bij Groen nog heel hard getwijfeld of Samen wel zo’n goed idee was. Sterker nog: politicoloog Bart Maddens rekende toen voor dat de huidige meerderheid met N-VA , CD&V en Open Vld zou blijven steken op 24 zetels. Er zijn 28 zetels nodig voor een meerderheid in de Antwerpse gemeenteraad.

Dirk Hendrikx

De grote winnaar, nog steeds op basis van die peiling (waarin Groen het wel erg goed deed en de N-VA matig in vergelijking met andere enquêtes en elders in Vlaanderen ) zou dan Groen worden. De partij had al genoeg aan CD&V en sp.a om aan een meerderheid te komen.

Maar tijd voor de realiteit. Bij Groen en sp.a wordt vandaag vooral de schade opgemeten. Tom Meeuws heeft in de voorbije weken alle hoeken van het politieke slagveld gezien. Zijn persconferentie gistermiddag, moederziel alleen (waar waren zijn partijgenoten? de voorzitter?) was geen opbeurend schouwspel. De sp.a Antwerpen zit nu in dezelfde situatie als de sp.a in Vlaanderen: tot aan het middel in drijfzand. Reddende takken zijn niet meteen in zicht.

Nu was het niet Tom Meeuws die rechtstreeks het duel moest aangaan met Bart De Wever. Die rol was voor Wouter Van Besien. Er zijn gemakkelijker opgaven. Patrick Janssens, toch niet onverdienstelijk als burgemeester, schoot bijna 10% te kort in 2012. Filip Dewinter, ooit met voorsprong winnaar in de stad, moest wijken en in de peilingen vandaag maakt ook iemand als vicepremier Kris Peeters nog geen grote brokken.

Wouter Van Besien kan extra tegenkanting missen als kiespijn en precies die leverde Tom Meeuws hem met bakken. Daarbovenop moest de kopman van Groen zich ook bewijzen als communicator op momenten van crisis en echt overtuigend is hij nog niet geweest. Politiek gaat nu eenmaal niet alleen over inhoud. Je moet ook kunnen slaan en incasseren, overtuigen en bezielen. Het politieke spel moet worden gespeeld, voor de harten van kiezers moet worden gevochten.

Het goede nieuws voor Van Besien is dat het blok aan zijn been weg is. Met alle respect voor Tom Meeuws, maar zijn meerwaarde was helemaal in de rook van de schimmige dading met De Lijn opgegaan. Meeuws heeft voor zover we nu kunnen oordelen niet geknoeid of gesjoemeld of middelen afgeleid of iets in die trant als regionaal directeur van De Lijn Antwerpen. Hij heeft er wel al te eigengereid en mogelijk spilzuchtig projecten geleid. Van Besien heeft nu nog tien maanden om te bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft dan zich verontwaardigd afzetten tegen N-VA en moddercampagnes en om vuur in zijn boodschap te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER