© Mia Uydens

Jubileumshow De Stokkeslagers: “We vendelen zelfs op The Cranberries”

De Stokkeslagers uit Pulderbos vieren hun 25ste verjaardag met een grote vendelshow zaterdag 25 mei in sportcomplex Het Veld in Zandhoven. Wie erbij wil zijn, moet zich reppen.

Kristin Matthyssen

Gratie, timing, kracht, behendigheid, lenigheid: wie denkt dat vendelen gelijkstaat aan wat vlaggengezwaai, heeft nog nooit een optreden van De Stokkeslagers gezien. De groep bestaat sinds 1994, toen ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Melle Roelants een grote stoet door het dorp trok die het leven van de eeuweling uitbeeldde. Een twintigtal oud-KLJ’ers deed toen op vraag enkele vendelreeksen, en dat smaakte zo goed dat tien van hen de vendelgroep De Stokkeslagers oprichtten, naar de geuzennaam van de inwoners van Pulderbos. “Niemand weet exact waar die bijnaam vandaan komt”, zegt Jan De Schutter. “Mogelijk omdat Pulderbossenaars vechtersbazen waren, of omdat het hier het houten dorp was.”

De Stokkeslagers bouwden een internationale reputatie op en worden via de Vlaamse Volkskunst Beweging nu gevraagd voor stoeten in binnen- en buitenland. Vorig jaar gingen ze naar de Europeade in Portugal, deze zomer staat Frankrijk op het programma.

“Voor onze jubileumshow in sporthal Het Veld om 19.30u krijgen we hulp van de wimpeliers en vendeliers van de KLJ’s van Pulderbos en Zandhoven”, vertelt Frans De Schutter. “Dat is goed voor de afwisseling.

Van de tien oprichters, zijn er nu nog vijf actief. Er kwamen ook drie jonge vendeliers bij, onder wie zelfs één vrouw, Sanne, die een iets lichtere stok en kleiner formaat van vlag heeft.

“We brengen zaterdag verschillende vendelreeksen op trommel, klassieke muziek en zelfs hedendaagse muziek. De KLJ-reeks uit 2001 op Within Temptation zit erin”, zegt Jan, “maar ook twee splinternieuwe reeksen op nummers die 25 jaar geleden in de hitparade stonden, namelijk The Second Waltz van André Rieu en Zombie van The Cranberries.”

Van de 250 plaatsen zaterdagavond, zijn er nog maar 24 beschikbaar. Wie zeker wil zijn van zijn zitje, reserveert best via de website www.stokkeslagers.be

© Mia Uydens

© Mia Uydens