donderdag 22 februari 2018 - Herk-de-Stad
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In het centrum van Berbroek moet na de heraanleg een ‘pleingevoel’ ontstaan. LW

Heraanleg met verhoogd plein en brede voetpaden

Centrum Berbroek in nieuw kleedje

HERK-DE-STAD

Herk-de-Stad gaat het centrum van de deelgemeente Berbroek volledig herinrichten. De gemeente wil zo de veiligheid verhogen en het plein moet aantrekkelijker worden. Er komen onder meer een verhoogd kruispunt, brede voetpaden en veel groen.

“In het centrum van Berbroek komen vier straten samen: de Grotestraat, de Kapelstraat, de Nachtegaalstraat en de Paulusstraat. Een paar van deze wegen zijn nog extra breed, zodat ze uitnodigen tot snel rijden. Ze creëren niet het gevoelen dat je op een plein toekomt. Dat moet beter”, zegt schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Mark Vanleeuw (Open Vld). “De eerste belangrijke aanpassing is de verhoogde aanleg van het kruispunt in het centrum, zodat het duidelijk herkenbaar wordt als plein. Het nieuwe plein krijgt rondom ook voetpaden. Die variëren in breedte: van twee meter met een haag als afscheiding, tot 2,4 meter. Er komen ook wegversmallingen en de wegen in beton worden vervangen door asfalt. Er komen drie oversteekplaatsen in een duidelijk herkenbare kleur. De verlichting wordt volledig vernieuwd met led-lampen. Op het plein worden ook 43 parkeerplaatsen aangelegd. Dat zijn er tien meer dan nu. Duidelijke belijning moet voorkomen dat er vrachtwagens komen staan. Twee parkeerplaatsen worden extra breed voor personen met een beperking en er komt een oplaadpunt voor elektrische auto’s.”

Berbroek Terrast

De heraanleg versterkt ook het multifunctionele karakter van het centrum. “De heraanleg vergemakkelijkt de organisatie van Berbroek Terrast. De evenementenkast wordt heel functioneel geplaatst. Het huidige plein heeft veel groen en ook in de nieuwe vormgeving is veel groen gepland. De aanleg daarvan gebeurt in een latere fase door medewerkers van onze eigen diensten.”

Op het plein in Berbroek staat vandaag een beeld in brons, een creatie van Robert Vandereycken. Mark Vanleeuw: “Dat krijgt een nieuwe stek, zodat het meer in het oog springt, ook ’s avonds door aangepaste verlichting.”

De werken worden geraamd op 350.000 euro. Met de groenaanleg erbij komt het totaal in de buurt van 400.000 euro. Op een infovergadering krijgen buurtbewoners nog uitleg over de heraanleg. Dat had de sp.a-oppositie liever anders gezien. Fractieleider Bert Moyaers: “Vooraf had er een vergadering moeten gebeuren, zodat de mensen hun ideeën konden inbrengen. Deze plannen zijn trouwens alleen maar een trofee waarmee de drie schepenen van Berbroek in de aanloop naar de verkiezingen kunnen zwaaien.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws