DNB: economie groeit toch minder hard

Nieuws
De Nederlandse economie groeit de komende jaren minder hard. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) die daarmee eerdere ramingen naar beneden bijstelt.
anp
dinsdag 19 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Was de groei vorig jaar nog 3,3 procent, dit jaar wordt dat 2,5 procent, verwacht DNB. In december schatte de centrale bank de groei voor dit jaar nog in op 3,1 procent. De groei vlakt vervolgens verder af naar 2,1 procent in 2019 en 1,9 procent in 2020.

De lagere groei dit jaar heeft vooral te maken met een tegenvallend eerste kwartaal. Daarin nam met name de export van energie af. De consumptiegroei van huishoudens compenseert dat de rest van het jaar en wordt ook in de komende jaren belangrijk. Die groei wordt veroorzaakt door een hoger besteedbaar inkomen voor huishoudens, wat weer grotendeels te maken heeft met de stijging van de lonen. DNB hamerde er al enige tijd op dat daar ruimte voor was, maar nu pas ziet de centrale bank een duidelijke toename.

De economie heeft ook te maken met diverse knelpunten die verdere groei in de weg zitten. Zo zijn er steeds minder geschikte werknemers te vinden om openstaande posities te vullen, terwijl bedrijven steeds meer orders en werk op de plank hebben liggen. Ook is er een tekort aan productiemiddelen. Dat alles leidt nog niet tot een oververhitte economie, maar ‘het begint wel die kant op te gaan’, constateert DNB-directeur Job Swank. Dat bedrijven geen geschikt personeel kunnen vinden, heeft ook andere effecten. Zo groeit het aandeel vaste banen ten opzichte van flexbanen weer. ‘We zien dat werkgevers de vaste baan inzetten om mensen te lokken’, zegt Swank.

btw-tarief

De inflatie neemt volgend jaar flink toe. Dit jaar is die nog 1,1 procent, in 2019 schiet die naar 2,5 procent. De hogere lonen helpen daarbij, maar ook de geplande verhoging van het lage btw-tarief geeft de inflatie een boost. In 2020 daalt de inflatie dan weer naar 1,7 procent. Die waardes in de buurt van de 2 procent worden verder veroorzaakt door de hogere energieprijzen. ‘We zien toch dat we dat momenteel nodig hebben om de inflatie omhoog te krijgen.’

In een volwaardige handelsoorlog ziet DNB een risico, met name voor een ‘open, exportgerichte economie als Nederland’. Die kan gevolgen hebben voor de economische groei, de waarde van export en import. Als bedrijven daardoor getroffen worden, kan ook de werkloosheid stijgen.

De Brexit blijkt vooralsnog vooral voor het Verenigd Koninkrijk gevolgen te hebben, maar dat kan veranderen afhankelijk van welke vorm het vertrek van de Britten uit de Europese Unie krijgt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.