Direct naar artikelinhoud
ColumnHet eeuwige leven

Het eeuwige leven: Ger Houben (1952-2018). De Limburgse stem die heel het land tuinadvies gaf

Hij ging schrijven om kunst te kunnen maken en werd vanuit Limburg een van de belangrijkste raadgevers voor tuinliefhebbers.

Ger Houben

Hij was de stem van de regionale Limburgse zender L1 die ook in de rest van Nederland doorklonk. Het natuurprogramma Limburgs Land van Ger Houben had nationale uitstraling. Uit heel Nederland reageerden tuinliefhebbers op zijn rubriek en klopten met praktische problemen aan waarvoor hun eigen groene vingers geen oplossing wisten.

Vorig jaar werd hij ziek. Hij bleek kanker te hebben. Ger Houben overleed 26 mei op 65-jarige leeftijd . ‘Uiteindelijk ging het nog verbazend snel. Ik had gehoopt dat hij een jaar langer zou leven’, zegt zijn vrouw Ineke Schmetz met wie hij de afgelopen 21 jaar in een boerderij met enorme tuin in Arensgenhout woonde.

Kunstschilder

Ger Houben was een mijnwerkerszoon uit Heerlen die als nakomertje opgroeide in een gezin met drie zussen. Hij wilde kunstenaar worden en ging naar de Kunstacademie in Maastricht. Maar het viel niet mee om als kunstschilder zijn brood te verdienen. En van de BKR de subsidieregeling waarbij de overheid kunst aankocht die in een stoffige kelder verdween wilde hij niet rondkomen.

Daarom besloot hij voor de huis-aan-huisbladen stukjes te schrijven. Met de opbrengst kocht hij verfspullen en doek. Toen ook Vrij Nederland artikelen van hem ging afnemen, had hij geen tijd meer om te schilderen. Begin jaren tachtig klopten de omroepen bij hem aan. Voor de VPRO, KRO en NCRV maakte hij veel radioreportages over onder meer de krakersacties in Limburg. De Regionale Omroep Zuid nam hem in 1984 als nieuwsverslaggever in vaste dienst. Een hoogtepunt waren zijn reportages over de grote overstromingen van de Maas in de jaren negentig. Daarna leidde hij het discussieprogramma De Ronde van Limburg.

Natuur

Ineke: ‘Interesse in de natuur had hij altijd al. Als kind trok hij al met een botanisch trommeltje door de bossen. Eigenlijk wilde hij aanvankelijk biologie gaan studeren. En toen hem de kans geboden werd om op de zaterdagochtend voor L1 een natuurprogramma te gaan maken, greep hij die.’

Hij bouwde het programma uit. Er kwam ook een tuinenrubriek in. Hij gaf adviezen over ‘hoe bestrijd je de buxusmot?’ En toen er in 1997 na regionale radio ook regionale televisie kwam, kon hij het ook laten zien. Het bleek een gouden greep. In 2007 werd een roos genoemd naar Limburgs Land, de Rosa Terra Limburgia.

Er kwamen allerlei spin-offs, zoals georganiseerde tuinreizen naar Engeland, Toon Hermanswandelingen en mini-tuinprojecten voor jonge kinderen om hen al vroeg te betrekken bij de natuur. In 2016 kreeg Houben de Natuurprijs en vorig jaar de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Expeditie Limburg

Houben had ook andere interesses. Hij werkte mee aan het televisieprogramma Expeditie Limburg over de geschiedenis en geologie van Limburg, zoals de opgraving in Limbricht naar de stoffelijke resten van zo’n 700 soldaten uit de Franse tijd. Ook maakte hij een filmportret van de Limburgse Amsterdammer kunstschilder Ger Lataster.

Hoofdredacteur Leo Hauben van de regionale zender L1: ‘Ger bracht kennis van deskundigen op een laagdrempelige manier bij luisteraars. Altijd met respect voor het onderwerp en nooit met de bedoeling om een onderwerp in het belachelijke te trekken hoe klein plant of dier ook was.’

Van stoppen met werken wilde hij niet weten. Hij ging met het programma door, hoewel hij soms doodziek van de chemo achter de microfoon zat. De luisteraars mochten het niet weten. Totdat op 14 april zijn laatste uitzending de lucht in ging.