Luister naar

Monsanto voor de rechter in San Francisco

Nieuws
Honderen mensen die lijden aan kanker hebben in de Verenigde Staten rechtszaken aangespannen tegen het agrochemische bedrijf Monsanto. Die van DeWayne Johnson wordt nu als eerste en versneld behandeld, omdat hij volgens artsen niet lang meer te leven heeft.
Tilly Dodds
dinsdag 19 juni 2018 om 21:23
Een betoger tegen het glyfosaat bevattende onkruidverdelgingsmiddel Roundup van Monsanto draagt beschermende kleding om zijn standpunt kracht bij te zetten.
Een betoger tegen het glyfosaat bevattende onkruidverdelgingsmiddel Roundup van Monsanto draagt beschermende kleding om zijn standpunt kracht bij te zetten. ap / François Mori

San Francisco

De zaak waarover het California Superior Court in San Francisco zich sinds maandag buigt, gaat over de door Monsanto geproduceerde onkruidverdelger Roundup. Die is weliswaar zeer effectief, maar ook hoogst omstreden. Velen geloven dat het belangrijkste bestanddeel van Roundup, glyfosaat, kanker kan veroorzaken.

Een van die velen is DeWayne Johnson (46), vader van twee kinderen. die werkte als onkruidbestrijder voor een schooldistrict. In die functie spoot hij vanaf 2012 twintig tot dertig keer per jaar Roundup. In de zomer van 2014 werd bij Johnson lymfklierkanker geconstateerd. Hij is ervan overtuigd dat dit komt door de Roundup waarmee hij werkte. Hij beschuldigt producent Monsanto – sinds kort overgenomen door Bayer – ervan, te hebben geweten van de gezondheidsrisico’s, maar die voor de gebruikers te hebben verzwegen.

Johnsons zaak moet inhoudelijk nog beginnen. Dat kan pas als er een jury is samengesteld. Daaraan wordt nu gewerkt. De uitspraak, die over een aantal weken wordt verwacht, zal niet bindend zijn voor anderen die aanklachten tegen Monsanto hebben ingediend. Maar hun advocaten denken dat de uitspraak een vingerwijzing kan zijn welke kant het opgaat.

De advocaten van Johnson hebben toestemming om interne Monsanto-correspondentie te gebruiken om eventueel aan te tonen dat het bedrijf al langer wist van de risico’s.

Monsanto ontkent al jarenlang met grote stelligheid dat er enig verband bestaat tussen het glyfosaat in Round­up en kanker. Volgens het bedrijf is er in de hele geschiedenis geen onkruidverdelger zo intensief getest als glyfosaat en zijn honderden wetenschappelijke studies, het Amerikaanse milieuagentschap EPA en toezichthouders wereldwijd allemaal tot de conclusie gekomen dat glyfosaat veilig is en geen kanker veroorzaakt.

vele jaren nodig

Dat de vorm van kanker waaraan Johnson lijdt, is veroorzaakt door glyfosaat, sluit Monsanto uit, meldt Bloomberg op basis van de gerechtelijke stukken. Zulke kankers hebben volgens het bedrijf ‘jaren nodig om zich te vormen’. De korte blootstelling van Johnson aan glyfosaat zou een oorzakelijk verband uitsluiten.

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 glyfosaat geclassificeerd als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ bij mensen. En volgens het Nationaal Pesticide Informatiecentrum is glyfosaat in hoge doses ‘mogelijk kankerverwekkend’ bij proefdieren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.